НОВИНИ

Протести "за" и "против" АЕЦ "Белене" пред Министерския съвет

Два протеста - за и срещу АЕЦ "Белене" се провеждат едновременно на площада пред Министерския съвет в София. Привърженици на АБВ настояват проекта за втора атомна централа да бъде възстановен, защото е икономически изгоден. Обратно, привържениците на дясното обединение Демократична България настояват да няма рестарт, защото централата няма финансова обосновка.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:15, 22.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Привържениците на АБВ се събират пред Министерския съвет с настояване да бъде продължено както изграждането на АЕЦ „Белене“, така и на „Южен поток“. Според тях АЕЦ „Белене“ е икономически обоснован проект, който е необходим на България, след като се затвори АЕЦ „Козлодуй“.

Ще се проведе и контрапротест на „Демократична България“, откъдето настояват, че няма финансова обосновка на АЕЦ „Белене“ и че досега е довел до източването на милиарди. Задават въпрос защо е необходимо неговото обновяване.

Невена Стоянова: Страната ни има остра нужда от енергийна независимост. Това би отворило нови работни места за един немалък процент от българските граждани.
- Не може проект, за който са хвърлени 3 милиарда и след като перспективата за увеличаване на потреблението на електрическа енергия и изчерпване на ресурсите на АЕЦ "Козлодуй", да се изостави на средата.

Проектът за изграждането на АЕЦ „Белене“ е спряно с решение на НС и може да бъде възстановен, след като депутатите гласуват за това. Проектът е предложен от министър Петкова за възстановяване, а вчера министър Димов заяви, че проектът не застрашава околната среда.


Противниците на АЕЦ "Белене" настояват да няма рестарт, защото централата няма финансова обосновка. Освен това смятат, че голяма част от парите за атомната електроцентрала са изразходени не по предназначение и сега тези финансови течове ще бъдат възстановени без реално да бъде изградена централата.

- Не желая ядрена енергетика, не искам замърсяване. Трябва да мислим, че и след нас ще има хора.
- Изключително старо оборудване,земетръсна зона... Това е готов атомен взрив за България за децата и правнуците ни. Срамота е ако ние започнем да го стоим това нещо днес или утре.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Марк Зукърбърг се изправя пред Европейския парламент
​Марк Зукърбърг се изправя пред Европейския парламент
ДРУГИТЕ новини: Душата на барабана
ДРУГИТЕ новини: Душата на барабана