НОВИНИ

Протестираха в София срещу осъдените полицаи по случая "Чората"

Протест в защита на петимата осъдени бивши полицаи по случая "Чората" в София. Техни роднини, жители на Благоевград и представители на полицейския синдикат поискаха петимата да бъдат освободени от затвора, където излежават 7-годишни присъди за това, че са причинили смъртта на Ангел Димитров - Чората при операция "Респект" през 2005 г. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска презаглеждане на делото и освобождаване на задържаните. ВКС трябва да се произнесе на 14 юни.

Александър Марков
от Александър Марков
20:07, 09.06.2019
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

След 14-годишна съдебна сага през 2019-а Върховният касационен съд окончателно призна за виновни бившите полицаи Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков за причиняване смъртта на Чората.

Според съда, през ноември 2005 г. при ареста на Ангел Димитров, който почина в хода на задържането, бившите полицаи са действали в условията на "евентуален умисъл" - не са искали да го умъртвят, но им е било безразлично дали ще умре, тъй като са "продължили с насилието върху него, като въпреки виковете му, че се задушава, не са преустановили насилието над него, а са продължили с ударите и когато е спрял да вика".

Главният прокурор Сотир Цацаров иска преразглеждане на делото, а роднините на полицаите - те да бъдат освободени от Бобовдолския затвор.

Светла Иванова, съпруга на Иво Иванов: Нашите мъже не заслужават и една минута да са там, където са в момента, мен дори ме е срам да нарека мястото. Те не са превишили по никакъв начин правата си.
Нели Механджийска, съпруга на Борис Механджийски. Петима полицаи стоят в затвора без вина. Искаме да получим справедливост, искаме делото да бъде възобновено.

Първоначално полицаите бяха признати за виновни от Софийския военен съд в умишлено убийство, а впоследствие - след години преразглеждане и връщане на делото по съдебни инстанции - оправдани през 2011 г. През 2014 г. роднините на Чората осъдиха България в Европейския съд по правата на човека, а преди седмици полицаите окончателно бяха осъдени от ВКС.

Валентин Попов, председател на СФСМВР: Ние не приемаме за доказано, че петима служители на МВР, подбрани на случаен принцип, са отишли да си вършат работата с цел да отнемат човешки живот.

Адвокътът на семейството на Чората Васил Василев посочва, че експертизите, приети и от съда, ясно показват: Чората е починал вследствие задушаване от упражнено полицейско насилие върху него.

Васил Василев, адвокат на роднините на Ангел Димитров. Става въпрос за десетки увреждания, по главата, по тялото. Описани още в огледа на трупа, след това обсъждани от вещите лица. Именно тези следи от насилие показват, че Ангел Димитров не си е причинил сам задушаването. Това е действие на външна сила, която се е изразила в многобройни удари, натиск върху тялото и обезпечаване на поне 6-7 минути невъзможност да има приток на въздух, в резултат на което той е починал.

Според адвокат Василев, искането на Сотир Цацаров не е основателно, предвид факта, че досега именно прокуратурата е поддържала обвинението срещу петимата полицаи.

Върховният касационен съд ще заседава на закрито заседание дали да пусне на свобода петимата бивши полицаи на 14 юни. Близките на осъдените събират подписка до президента Румен Радев с искане те да бъдат помилвани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделци призоваха за обединение на българските партии в ЕНП
Земеделци призоваха за обединение на българските партии в ЕНП
Експерти:16-годишният от Пловдив е вербуван идеологически за ИДИЛ
Експерти:16-годишният от Пловдив е вербуван идеологически за ИДИЛ