Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Провериха първата от 14-те къщи за гости

Изненадващи проверки в 14 къщи за гости в страната започват инспектори от земеделското министерство и Държавен фонд "Земеделие". Това са туристически обекти, които кандидатстват за финансиране за оборудване или изграждане по Програмата за развитие на селските райони. В Лясковец днес беше проверена първата къща за гости, но там не бяха открити нарушения.

от Зорница Илиева
16:10, 09.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Проверяващите пристигнаха по обяд изненадващо в тази къща за гости в Лясковец, финансирана от Държавен фонд „Земеделие" чрез местната инициатива група „Лясковец - Стражица".

Стефан Спасов - проверяващ от Министерството на земеделието, храните и горите: Ще установим дали къщите се използват по предназначение или не. Ще проверим съответствието на дейностите, които са дадени, като проектно предложение, дали съвпадат с реалността.

Собствениците на имота са кандидатствали за финансиране за допълнително оборудване от новия програмен период по Програмата за развитие на селските райони. Те не бяха притеснени от изненадващата проверка.

Димитринка Качамакова - собственик на къща за гости: Ние си работим, функционираме. Къщата е купена 2012, 2015 е пусната в експлоатация. Много повече средства сме вложили, отколкото сме получили...

Екипът проверяващи се запозна с документацията и състоянието на къщата, както и с регистрите от цялостната ѝ дейност до момента, но нарушения не бяха открити.

Стефан Спасов - проверяващ от МЗХГ: Използва се по предназначение, има регистър на нощувките и на гостите. Има месеци с регистрирани около 150 нощувки.

Проверките трябва да приключат до средата на юни. Ако бъдат открити нередности, собствениците ще трябва да връщат вече получените средства, а тези които сега кандидатстват с проекти няма да бъдат одобрени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Времето през седмицата: Първо дъжд, от сряда - горещо
Времето през седмицата: Първо дъжд, от сряда - горещо
Папа Франциск отправи критики към културата на обиди в социалните мрежи
Папа Франциск отправи критики към "културата на обиди" в социалните мрежи