НОВИНИ

Граждани излязоха на протест в защита на петимата полицаи по случая "Чората"

Протест в защита на петимата осъдени полицаи по случая "Чората" се проведе в София. Граждани от Благоевград, полицаи, синдикалисти и роднини на полицаите се събраха, за да поискат свобода за Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков, които бяха осъдени на 7 години затвор заради смъртта на Ангел Димитров-Чората при операция "Респект" през 2005 г. Вижте повече от прякото включване на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
12:08, 09.06.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Протестиращите настояват за възобновяване на делото, след като главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане към ВКС да бъде даден ход на съдебния процес.

Ако това стане, най-вероятно петимата служители на реда ще бъдат пуснати от затвора. В момента те излежават присъда от 7 години лишаване от свобода.

Светла Иванова, съпруга на Иво Иванов: Нашите мъже не заслужават и една минута да са там, където са в момента, мен дори ме е срам да нарека мястото. Те не са превишили по никакъв начин правата си, изпълнявали са служебни задължения, които не са прекрачени по никакъв начин.
Нели Механджийска, съпруга на Борис Механджийски: В момента петима полицаи стоят в затвора без вина. Искаме да получим справедливост, искаме делото да бъде възобновено на насрочената дата 14-ти този месец, другия петък.
Валентин Попов, председател на СФСМВР: Ние не приемаме за доказано, че петима служители на МВР, подбрани на случаен принцип, са отишли да си вършат работата с цел да отнемат човешки живот - не можем да приемем тезата за умисъл.

На 14 юни ВКС трябва да се произнесе по искането на главния прокурор и ако го уважи, отново ще бъде даден ход на делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животновъди блокираха подбалканския път заради парк Централен Балкан
Животновъди блокираха подбалканския път заради парк "Централен Балкан"
 Предсрочни избори за президент на Казахстан
Предсрочни избори за президент на Казахстан