НОВИНИ

Протестът на майките продължава, докато не бъде гласувана оставката на Симеонов

Протестите на майките на деца с увреждания ще продължат до окончателното приемане на оставката на вицепремиера Валери Симеонов от Народното събрание и до приемането на Закона за хората с увреждания.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:34, 17.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Майките на деца с увреждания са категорични, че нямат доверие на политиците и затова ще продължат с протестите си вечер пред Министерския съвет до окончателното приемане на оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Вера Иванова, майка на дете с увреждане: Няма да блокираме, няма да правим гражданско неподчинение, ще изчакаме окончателното гласуване в Народното събрание на оставката на Валери Симеонов, тай като това е законовото изискване и това трябва да се случи, едно подаване нищо не означава.

Майките разграничиха двата си протеста - вечерният пред Министерския съвет, който започна преди 26 дни, с искане на оставката на Симеонов и палатковият протест пред Народното събрание, който продължава вече 200 дни с искане за приемане на закон за хората с увреждания, който да гарантира интеграцията им в обществото.

Ирена Юручка, майка на дете с увреждания: Благодарим на семействата ни, които ни подкрепят тук напълно, за да може ние да сме тук с вас, за да има кой да гледа нашите деца. И най-вече благодарим на тях, защото сме тук заради нашите деца, които са едни чисти хора и тази държава най-накаря трябва да им даде нужното - уважението.


;

Майките още веднъж изтъкнаха, че протестите им не са политически и не търсят дивиденти за себе си.

Вера Иванова, майка на дете с увреждане: Ние сме искали оставката и на Адриана Стоименова, тъй като национално представените организации са причината ние да сме на това дъно, но вече втори месец нямаме отговор от премиера. Ще поискаме отговорност и от него какво става с оставката на Адриана Стоименова, защо тя е заместник-председател на Асоциацията на хората с увреждания след тези клевети, които тя изръси по наш адрес.

В момента Законът за хората с увреждания е приет на първо четене и предстои окончателното му гласуване от депутатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нощта на театрите: Представления, изложби и срещи с любими актьори
"Нощта на театрите": Представления, изложби и срещи с любими актьори
Създадоха мобилно приложение в помощ на бъдещите майки
Създадоха мобилно приложение в помощ на бъдещите майки