НОВИНИ

Радев: Премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция във вътрешните ни дела

Президентът Румен Радев изрази очакванията си, че на срещата във Варна премиерът Бойко Борисов ще постави въпроса за ненамеса на Турция във вътрешните работи на България. Държавният глава каза това след поклонението по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея. Вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че се надява на диалогичност и добри новини и очаква да се реши най-важния според него въпрос - бежанската криза.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:55, 26.03.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Срещата между Европейския съюз и Турция е важна и всички, които защитават българския интерес, имат подкрепата ми. Така държавният глава коментира срещата във Варна - минути след края на честването-поклонение пред българските войни, паднали край Одрин.

Румен Радев, президент на Република България: Очаквам България да не остава само в ролята на домакин. Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните ни дела, а също така и за обезщетенията на тракийските бежанци.

На въпрос дали темите на срещата във Варна са били съгласувани с него, президентът отговори:

Румен Радев: Не, но аз съм изказал публично своите съображения.

Във връзка с предстоящата среща между него и турския президент Ердоган, в рамките на срещата на НАТО, държавният глава коментира:

Румен Радев: Отговорих на г-н Ердоган за неговото предложение да направим тази среща в рамките на срещата на върха на НАТО през юли месец. Надявам се той да приеме това предложение. Разбира се, темата ще бъде нашите двустранни отношения.

Според вицепремиера Валери Симеонов, който също беше на честването, най-важното е да се намери начин бежанците да бъдат задържани в Турция, защото това е „най-близката до конфликта държава". Що се отнася до въпроса с дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци, президентът заяви пред паметника на "Одринската епопея", че темата не може да бъде премълчавана.

Румен Радев, президент на Република България: Разрушените и заграбени домове и прекършените съдби не можаха да изпепелят родовата памет и надеждата, че справедливостта някой ден ще възтържествува.

На церемонията присъстваха и много потомци на тракийските бежанци у нас.

Иван Филчев: Аз съм от Тракийските земи от Малко Търново, от Странджа. Нашият край получава също освобождаването тогава и това дава възможност да се даде един тласък на българското развитие.

Освен с венци, военни маршове и знамена, годишнината от Одринската епопея беше отбелязана и с панихида в храм „Свети Николай Софийски-Нови".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов изрази съболезнования по повод трагедията в Кемерово
Премиерът Борисов изрази съболезнования по повод трагедията в Кемерово
Ердоган: Членството в ЕС продължава да е наша стратегическа цел
Ердоган: Членството в ЕС продължава да е наша стратегическа цел