НОВИНИ

Русия: Задържаните украински моряци в Керченския проток не са военнопленици

Задържаните украински моряци в Керченския проток не са военнопленици, категорични са от руската Федералната служба за сигурност. От ведомството обясниха, че според международните конвенции те могат да бъдат третирани като военнопленици, ако Русия и Украйна са в състояние на война. От Федералната служба дадоха подробности от операцията по задържането на украинските кораби в края на ноември.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:15, 08.12.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Напрежението в Азовско море започнало още през август, заяви заместник-началника на бреговата охрана на Русия. Тогава, според него, украински кораби заплашили руски, че ако се приближат на 4 километра от тях, ще открият огън. На 25 ноември руските служби получили сигнали, че трите украински кораба се движат към протока.

вицеадмирал Алексей Волски, зам.-началник на бреговата охрана на Русия: Първоначалните съобщения бяха, че трите кораба нямат намерение да преминават през протока. По това време в зоната имаше 166 граждански плавателни съда.
;

Три часа по-късно корабите навлезли в протока.

вицеадмирал Алексей Волски, зам.-началник на бреговата охрана на Русия: В 8:30 часа руските екипажи получиха сигнали, че украинските кораби са преведени в бойна готовност. Установките на тях са били на 45 градуса към руските.

Последвал обстрел и задържане на екипажите. На арестуваните е предоставено правото да ползват преводач, но се е възползвал само един. 10 от тях са се възползвали от правото на телефонен разговор. Трима се лекуват. От Федералната служба за сигурност заявиха, че нараняванията им са от разрушаването на корпуса на кораба, а не от куршуми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПЕС излъчи Франс Тимерманс за свой общ кандидат за председател на ЕК
ПЕС излъчи Франс Тимерманс за свой общ кандидат за председател на ЕК
Остра реакция на Красимир Каракачанов по повод изказване на Зоран Заев
Остра реакция на Красимир Каракачанов по повод изказване на Зоран Заев