Руски банкер беше осъден на 2 години и половина затвор за шпионаж в САЩ

Руски банкер, обвиняван от американски прокурор, че е замесен в шпионска мрежа, действала в Ню Йорк, беше осъден днес на две и половина години затвор. Евгений Буряков, който е на 41 години, беше осъден след процес в съд в Манхатън.

от Източник: БТА
21:24, 25.05.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света
руски банкер беше осъден години половина затвор шпионаж сащ

През март той пледира виновен по повдигнатите му обвинения, че е действал неправомерно в качеството си на служител на руското правителство с цел събиране на поверителни информации от икономическо естество. Буряков работеше за руската държавна банка Внешекономбанк.

Tой беше арестуван през януари 2015 г. Тогава американските власти предявиха обвинения срещу него и срещу още двама руснаци, участващи в мрежата - Игор Споришев и Виктор Подобни. Буряков ще трябва да плати и глоба от 10 000 долара, според решението на съда. Според обвинението той е действал от 2012 г. до януари 2015 г. Съюзил се е с дипломати, за да получава поверителна информация за потенциални американски санкции срещу руски банки и за американските усилия за развиване на алтернативни енергийни ресурси. Буряков говори свободно английски език. Днес в съда обаче той отказа да говори в своя защита, а адвокатът му отказа да коментира присъдата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Холандският крал: Европейският букет ще бъде непълен без английската роза
Холандският крал: Европейският букет ще бъде непълен без английската роза
Пиронкова e в третия кръг на Ролан Гарос
Пиронкова e в третия кръг на "Ролан Гарос"