НОВИНИ

Убиха руския посланик в Турция (обобщение)

Покушението срещу посланика е извършено в една от престижните художествени галерии в Анкара - "Център за съвременно изкуство" . В галерията е имало около 70 души, а Карлов е откривал изложба, посветена на Русия. По време на речта му пред присъстващите проехтяват изстрели.

bnt avatar logo
от Борис Бъчваров
00:06, 20.12.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
Бахар Бакир, очевидец: "Мъж започна да крещи зад посланика и казваше: "Вие убивахте цивилни в Сирия, няма да се измъкнете от това." Той изкара пистолет и го насочи към посланика, след това към всички останали в стаята. Ние легнахме долу паникьосани. Видях как нападателят размахваше пистолета, а посланика лежеше на земята."

След края на стрелбата трима души са били ранени, но без опасност за живота. След спецакция на турските служби нападателят е бил ликвидиран. Според вестник "Сабах" стрелецът се казва Мерт Алтънташ и е завършил полицейската академия "Рющю Юнзал" в Измир през 2014 година. Сестрата и майката на извършителя са задържани в Югозападната турска провинция Айдин.

Мелих Гьокчек, кмет на Анкара: "Това е отвратителна атака, която е насочена към влошаването на Руско-Турските отношения. Организаторите на тази атака са същите, които свалиха руския самолет на границата. Турция и Русия ще хванат отговорните."
;

За Русия случилото се е терористичен акт.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство: "Днес е трагичен ден за руската дипломация. Турската страна ни увери, че ще извършат задълбочено разследване и извършителите ще бъдат наказани. Ще повдигнем въпроса и пред Съвета за сигурност на ООН. Тероризмът няма да се измъкне. Ще се борим с него."

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган проведоха разговор след атентата срещу Андрей Карлов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русия определиха случилото се в Анкара като чудовищно престъпление
В Русия определиха случилото се в Анкара като "чудовищно престъпление"
Реакции от Берлинското нападение във Франция
Реакции от Берлинското нападение във Франция