НОВИНИ

САЩ искат международна коалиция за охрана на корабите в Залива

САЩ искат да изградят международна коалация за охрана сигурността на корабоплаването около Иран и Йемен, заяви най-висшият американски военен генерал Джоузеф Дънфорд. Той уточни, че Вашингтон води разговори с няколко страни с политическа воля да подкрепят този план. Американската страна обвинява Иран за серия нападения срещу петролни танкери през май и юни.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:48, 10.07.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Съединените щати ще предоставят кораби за наблюдение. Очаква се и други желаещи страни да се включат с морски съдове за патрулиране и ескортиране на търговски кораби. Вашингтон ще работи пряко с военните за да установи конкретните възможности на всяка страна за подкрепа на инициативата.

Ормузкият проток и Баб ел Мандеб са ключови морски пътища към Персийския залив и Червено море. 4 млм. барела петрол дневно преминават през Баб ел Мандебския проток към останалата част от света. Мащабът на операцията ще зависи от броя присъединили се държави, отбеляза генерал Дънфорд.

Миналия месец САЩ обвиниха Иран за нападения над два танкера в Оманския залив. През май в същия регион бяха атакувани други четири танкера.

Техеран отрича участие. Иран заплашва да затвори Ормузкия проток, ако се окаже, че не може да изнася нефт заради американските санкции след оттеглянето на Вашингтон от ядреното споразумение с Техеран.

Иранската страна обяви, че привества усилията на Франция за спасяване на споразумението. В Техеран за разговори е Еманюел Бон, дипломатически съветник на президента Макрон. Мисията му е на фона на засилващо се напрежение между Вашингтон и Техеран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волен Сидеров: ВМРО и НФСБ подменят цяла коалиционна структура
Волен Сидеров: ВМРО и НФСБ подменят цяла коалиционна структура
Военните ни медици получиха награди след успешна мисия в Мали (СНИМКИ)
Военните ни медици получиха награди след успешна мисия в Мали (СНИМКИ)