НОВИНИ

Съдбовен ден за германците: Преди 80 г. започва организиран терор срещу евреите

Преди 80 години на този ден националсоциалистическия режим Германия започва организиран терор срещу евреите. Събитията са останали в историята като Кристалната нощ. В парламентите и в Берлин, и във Виена припомниха за една от най- ужасяващите страници в своята история.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:22, 09.11.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

80-години по-късно се припомня с чувство на срам, но и отговорност за бъдещето с поуките от тъмното минало. На този ден започва масовото убийство на милиони хора. В най-голямата синагога на Германия да почетат жертвите дойдоха канцлерът и бивши президенти, но и много други официални представители. Дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ не беше поканена. Нейните депутати присъстваха преди това в Бундестага, когато президентът Франк-Валтер Щайнмайер предупреди:

Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Който поставя под въпрос демокрацията и човешките права, който възкресява старата националистическа омраза, няма право да се възползва от златните страници на историята.
;

В такъв ден трябва да чуем очевидците, оцелели от терора. Валтер Франкенщайн сега е на 94, но ясно си спомня събитията в „нощта на погрома“. Бил е на 14 и заедно с още четирима свои приятели безстрашно се опълчва на подпавалчите, които тръгват да палят еврейско сиропиталище в Берлин.

Валтер Франкенщайн, оцелял от националсоциализма: На следващата сутрин, когато тръгнахме към училището, видяхме счупени стъкла навсякъде. Затова я наричат още Кристалната нощ, защото блестяха разбитите прозорци.

За германците на 9 ноември освен ужасяващия нацистки терор са се случили още две епохални събития. Преди 100 години на същата дата в Берлин е провъзгласена първата германска република, а през 1989-та - пада Берлинската стена. Затова 9 ноември е съдбовен за германците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон и Тереза Мей отдават почит на жертвите от битката при Сома
Еманюел Макрон и Тереза Мей отдават почит на жертвите от битката при Сома
Британският министър на транспорта Джо Джонсън подаде оставка
Британският министър на транспорта Джо Джонсън подаде оставка