НОВИНИ

​Седем доживотни присъди за серийния убиец от Кипър

Седем доживотни присъди получи серийният убиец от Кипър, след като се призна за виновен за убийствата на пет жени и две момиченца на 6 и 8 години - дъщери на две от жените. Никос Метаксас, капитан от кипърската Национална гвардия, се яви сам в съда и изказа съболезнования на близките на жертвите. Случаят с първия процес срещу сериен убиец разтърси острова, където рядко стават тежки престъпления.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:34, 24.06.2019 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
По света

На делото в Никозия Никос Метаксас се е явил без адвокат и се е признал за виновен по 12 обвинения, свързани с отвличания и предумишлени убийства.

Той е избухнал в сълзи, извинил се е на близките на жертвите и е казал, че сам няма обяснение как е стигнал до такова нещо.

Съдът е изтъкнал, че обвиняемият не се е поколебал да убие деца и че в този случай не може да има смекчаващи вината обстоятелства.

Днешната присъда е най-тежката, произнасяна някога в кипърската съдебна система.

Метаксас, който е разведен, с две деца, е откривал жертвите си в сайтове за запознанства. Те са чужденки - от Филипините, Румъния и Непал. Повечето били домашни помощнички.

Изчезнали са в периода от септември 2016-а до август 2018 г., но всичко излезе наяве тази пролет, когато туристи намериха тялото на първата жертва. Убиецът е разкрит чрез онлайн кореспонденцията с една от жените. Последното тяло - на 6-годишно момиченце, беше намерено в езеро на 12 юли.

За Кипър това е случаят с най-страшните жестокости срещу жени в мирно време, отбелязва Ройтерс. Той предизвика гняв и ужас сред хората и доведе до оставка на правосъдния министър и отстраняване на директора на полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проучване на ЕК показа, че двоен стандарт при храните има
Проучване на ЕК показа, че двоен стандарт при храните има
Нови правила за заплатите на медицинските работници
Нови правила за заплатите на медицинските работници