НОВИНИ

Северна Корея проведе ново изпитаниe на балистична ракета

Северна Корея отново изстреля балистична ракета над Япония, очевидно в отговор на последните санкции срещу Пхенян. Военните отбелязват, че това е бил най-дългият полет на ракета на изолираната страна досега. Смята се, че тя може да достигне американския остров Гуам. Международната общност осъди провокацията, която нагнети още повече напрежението след ядрения опит на Пхенян на 3 септември. Президентът на Южна Корея смята, че в дадената ситуация диалогът със севернокорейския лидер Ким Чен ун е невъзможен.

bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 15.09.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Хората в северна Япония в това число остров Хокайдо трябваше да се скрият в убежища след като Северна Корея отново изстреля балистична ракета над японска територия. Щети няма, но ракетата изплаши местните жители.

Рейко Ота, пенсионерка от Хокайдо: Домът ми е в Хокайдо и като погледна пътя на ракетата изглежда сякаш лети над него и това е много страшно.

Ракетата беше изстреляна от Сунан, източно Пхенян. Тя прелетя над Япония и падна в Тихия океан на 2000 км. от нос Еримо. Смята се, че е прелетяла 3 700 километра на височина 770 километра или с други думи - това е най-дългият полет на севернокорейска ракета досега. Негова мишена може да стане американския остров Гуам.

Японският премиер реагира остро.

Шиндзо Абе, премиер на Япония: Международната общност трябва да изпрати ясно послание към Северна Корея, че заплашва световния мир с действията си.

Южна Корея също осъди действията на Пхенян и в отговор проведе военни учения.

Мун Дже Ин, президент на Южна Корея: Продължаващите провокации на Севера за сериозна заплаха за мира и стабилността на корейския полуостров.
;

Вашингтон призова Русия и Китай да вземат преки мерки срещу Пхенян.

Кремъл демонстрира негативно отношение към ракетното изпитание.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Ние решително осъждаме тези провокационни действия.

Страната на Ким изстрелва ракета над Япония за шести път от 98 ма година насам. Целта на севернокорейската военна програма е разработка на ракети, които да могат да стигнат континенталната част на Съединените щати. Трудно е да се предвиди какви още ответни действия може да предприеме ООН след като в понеделник Съветът за сигурност ограничи вноса на петрол и износа на текстил за Северна Корея в опит да я лиши от приходи за военните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна акция по почистване на горите край Варна
Започна акция по почистване на горите край Варна
В Пловдив започва 13-то издание на Нощта музеите и галериите
В Пловдив започва 13-то издание на Нощта музеите и галериите