НОВИНИ

Шарапова вероятно ще бъде наказана за 2 години

Руската тенисистка призна вчера, че е дала положителна проба за допинг. Рускинята ще бъде с временно спрени състезателни права от 12 март, след което ще се вземе решение за нейното наказание.

шарапова вероятно наказана години
bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 08.03.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Руската тенисистка Мария Шарапова вероятно ще бъде лишена от състезателни права за две години. Вчера на пресконференция пред журналисти Шарапова обяви, че в допинг пробата й от Откритото първенство на Австралия през януари е открито веществото "мелдоний". То влиза в състава на препарата милдронат, който от началото на годината е забранен.

Според "Дейли Телеграф" наказанието ще бъде наложено на Шарапова, ако се установи, че тя е приемала този препарат неволно. В противен случай санкцията ще бъде четири години. От Международната федерация по тенис (ИТФ) потвърдиха за положителната допинг проба на Шарапова. Тя е дала теста на 26 януари в Мелбърн.

Рускинята ще бъде с временно спрени състезателни права от 12 март, след което ще се вземе решение за нейното наказание.

Негативните последици за Шарапова вече са на лице. Американската компания за спортна екипировка "Найк" вече прекрати договора си с нея.

"Ние сме натъжени и изненадани от информацията за положителната допинг проба на Мария Шарапова. Взехме решение да преустановим сътрудничеството си с Мария, докато се провежда разследването", се казва в изявление на "Найк".

Лекарството милдронат позволява да бъде увеличавана издръжливостта на спортистите по време на интензивни тренировки, като сваля напрежението в мускулите при сериозни натоварвания. Положителна проба със същото вещество даде и руската фигуристка Екатерина Боброва. Шарапова заяви, че приема милдронат от 2006 година, когато са започнали здравословните й проблеми. Тенисистката бе категорична, че не е била наясно, че лекарството е в списъка на забранените от началото на годината. Шарапова добави, че е готова да поеме отговорността за случилото се. Тя заяви още, че няма никакво намерение да слага край на състезателната си кариера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гарова служба на БЧК помага на инвалиди
Гарова служба на БЧК помага на инвалиди
Кой е виновен за събарянето на тютюневия склад в Пловдив?
Кой е виновен за събарянето на тютюневия склад в Пловдив?