НОВИНИ

Ангела Меркел няма да променя миграционната си политика

Загуби за партията на Меркел и възход за крайната десница на вчерашните избори в три провинции в Германия. Християндемократите са първи в източната Саксония - Анхалт, но популистите националисти от Алтернатива за Германия са втори само на пет процента зад тях. На запад в Райнланд-Пфалц и Баден - Вюртемберг христиандемократите се класират втори. Победители са съответно социалдемократите и зелените, а Алтернатива за Германия отново бележи успех с трета позиция и така за първи път влиза в трите регионални парламента.

bnt avatar logo
от Александър Андреев
19:13, 14.03.2016
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Черна неделя за консерваторите

Резултатите бяха наречени Черна неделя за консерваторите и политически земетръс. Доколко те ще отразят на миграцинната политика на канцлера Меркел и какво да очакваме от нея на предстоящата среща на върха ЕС-Турция ?

Това е първият ни въпрос към Александър Андреев от "Дойче Веле".

Ангела Меркел не възнамерява да променя политиката си към бежанците - въпреки вчерашните резултати. Тя и нейното правителство и занапред ще работят за европейско решение на кризата.

Тоест Меркел и коалицията ѝ не приемат едностранните мерки на страните, затворили границите си. И ще разчитат още тази седмица да има споразумение с Турция, а държавите от ЕС да започнат да приемат бежанци според квотите, определени от Еврокомисията. Тя призна обаче:

;

Възходът на десните популисти

Как ще се промени политическият пейзаж в Германия - докъде може да стигне Алтернатива за Германия, какви за перспективите за левицата и за зелените - някои анализатори вече дори прогнозират бъдеща черно-зелена коалиция ?

Александър Андреев: Германия просто със закъснение повтаря опита на други европейски страни, където партии на протеста вече влязоха в парламентите и размесиха по нов начин картите в политическото тесте. В трите провинции няма да е лесно да се сформират правителства, възможно е да се стигне до тройни коалиции, за да не се налага сътрудничество с „Алтернатива за Германия". Тази партия вече има трайно присъствие в провинциалните парламенти, така че очаквам да влезе и в Бундестага на изборите догодина. Но тя си остава протестна партия, партия на разочарованите.

Тоест - не предлага реалистична политическа платформа и осъществими мерки за преодоляване на бежанската криза. Мисля, че в обозримо бъдеще Алтернативата ще залезе както няколко други протестни партии в Германия през последните десетилетия. Колкото до възможните коалиции между консерватори и зелени - такава коалиция е напълно реална в Баден-Вюртемберг, където Зелените за пръв пък в историята на Германия имат най-голяма парламентарна фракция. Между двете партии има съдържателни допирни точки, за които вече се говори и на национално равнище. В перспектива такава коалиция навярно е възможна и в Берлин.

;

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Има светлини, има и сенки, но вчера беше тежък ден за ХДС.

И уточни, че избирателите имат страхове заради многобройните нерешени въпроси около бежанците, заради тяхната интеграция. И че също така се опасяват от исляма и се тревожат за собствената си сигурност.

Канцлерката призна още, че в очите на много германци все още няма никакво окончателно и удовлетворително решение на проблема с прииждащите хора. И че избирателите допълнително се объркват поради различията по въпроса между двете управляващи партии - ХДС и ХСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Нейков: Ерозирахме модела на пенсионната реформа
Иван Нейков: Ерозирахме модела на пенсионната реформа
Буната в Аспарухово е в окаяно състояние
Буната в "Аспарухово" е в окаяно състояние