НОВИНИ

Ще застраши ли БРЕКЗИТ единството на Обединеното кралство

Две седмици преди решаващия референдум във Великобритания бившите британски премиери Джон Мейджър и Тони Блеър предупредиха, че т.нар. брекзит може да застраши единството на Обединеното кралство. Коренно противоположни се оказаха и надеждите на два съседни британски града за бъдещото след референдума. Защо - вижте в репортажа?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:40, 09.06.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Кеймбридж - градът, известен с един от най-престижните университети в света, а също и технологичен център на Великобритания. Проучванията сочат, че в по-голямата си част, жителите са "за" оставане в евросъюза. При сегашната свобода на придвижване, Кеймбридж се е превърнал в притегателен център за учени от цял свят, а това няма да бъде възможно, ако страната гласува за излизане.

Джулиан Хупърт, бивш депутат от Кейбридж: Трябва да правим така, че хората да могат да идват и да допринасят със своите знания. Вместо това, ние се опитваме да ги затрудним, като напуснем ЕС. Ако излезем, ще ни бъдат спрени жизнено важни субсидии. Нуждаем се от тях, за да инвестираме в науката. Ще пострадат компании, университети, много неща няма да бъдат същите.

Силен удар би имало и за фармацията.

Дейвид Уилямс, директор на фармацевтична компания: Няма да можем нито да внасяме, нито да изнасяме лекарства. Като членове на ЕС, имаме достъп до 30% от всички лекарства по света. Приносът на Великобритания към тях е само 3%, тоест излезем ли, оставаме сами.

Само на 60 км от Кеймбридж, е град Питсбъро, където настроението е меко казано евроскептично. Градът е сърце на британското земеделие, там са и някои от най-големите предприятия в страната. След отварянето на границите, десетки хиляди източноевропейци отиват да работят именно там. Близо 60% от имащите право на глас са заявили, че искат да напусканат ЕС.

Патрик О'Флин, депутат от Партията за независимост: Има огромна разлика между Питърбъро и Кеймбридж. Ние буквално бяхме залети от мигранти. Идват тук, отнемат ни жилищата, отнемат ни работните места... Икономиката на града ни страда, качеството на живот също.
Хана Купър, жител на Питърбъро: Аз съм за имиграцията, но държавата ни стана пренаселена. Има твърде много хора, а твърде малко площ. Ето защо и ще гласувам за излизане от ЕС.

Окончателният изход от референдума обаче продължава да бъде загадка, а социологическите проучвания все така дават противоречиви прогнози. Ще се стигне ли до БРЕКЗИТ или не? Отговорът ще научим след 23 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американският разрушител “Портър” във Варна
Американският разрушител “Портър” във Варна
МВР задържа 19 души след стрелбата в Слънчев бряг. Издирват се още двама
МВР задържа 19 души след стрелбата в Слънчев бряг. Издирват се още двама