НОВИНИ

Шведска компютърна програма разпознава потенциални терористи

Компютърна програма, разработена в Швеция, разкрива намеренията на потенциални терористи. Програмата има способността да сканира и анализира огромни количества данни, качени в интернет.

bnt avatar logo
от БНТ
20:54, 14.02.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Андерш Брайвик, Тед Казински, Рахмат Акилов. Всеки от тях е планирал атаките си тайно. Терористите, които действат самотно, се разкриват и най-трудно. Тримата са имали различни мотиви, но между тях има и прилики: индивидуалност, лично възприемане и психично състояние. Това са установили учените от Шведския научен институт за отбрана. Въз основа на изследванията си, те са създали компютърна програма, способна да анализира различни аспекти от живота на хора със склонност към насилие.

Лиса Каати - учен от Шведския научен институт за отбрана: Почти 60 процента от самотните терористи, които сме проучили, са обявили плановете си предварително в някаква платформа.

Новата компютърна програма се нарича "Механизъм за оценка на рискови профили". Софтуерът сканира хиляди думи и текстове, качени в социалните мрежи, но може да събира данни и от хартиени носители, като например уведомления за напускане на работа.

Лиса Каати - учен в Шведския научен институт за отбрана: Например, манифеста на Тед Казински. Той е бил обсебен от насилието и войната. Типично за аутсайдер. Подобни хора гледат на обществото като на враг.

Компютърната програма може да прихване граматиката на текста, кой е адресанта, както и тона на текста - дали той е гневен или пък тревожен. В изследването участват 28 хиляди души. Тестовете на програмата продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Деца дариха апаратура на детската хирургия към УМБАЛ Свети Георги в Пловдив​
​Деца дариха апаратура на детската хирургия към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив​
Екатерина Захариева участва в​ Конференция за мир и сигурност в Близкия изток
Екатерина Захариева участва в​ Конференция за мир и сигурност в Близкия изток