НОВИНИ

Шведската екоактивистка Грета Тунберг: Промяната идва

Милиони хора по света участваха в стачката за климата. Тя се проведе в навечерието на срещата на ООН, посветена на климатичните изменения с искане към политическите лидери да вземат спешни мерки, за да предотвратят екологична катастрофа.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:08, 21.09.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

"Нямаме резервна планета, да спасим Земята" - пишеше на десетки езици на плакати, издигнати в градове по целия свят в последните 24 часа.

След кадрите на топящи се ледници и горите на Амазония в пламъци, деца, младежи и възрастни излязоха по улиците в петък, вдъхновени от шведската активистка Грета Тунберг и нейните Петъци за бъдещето.

Протестите започнаха от островите в Тихия океан, преминаха през Австралия, Азия и Европа и достигнаха Северна и Южна Америка.

Кулминацията беше в Ню Йорк, където в шествието участва Грета Тунберг. "Нашата къща гори, а ние стоим отстрани и гледаме", каза Тунберг пред многохилядното множество.

Грета Тунберг, шведска екоактивистка: Настояваме за сигурно бъдеще! Много ли е да искаш това? В този момент ние сме тези, които могат да донесат промяната. Ако никой друг не действа, ние ще го направим. Нещата не бива да са така. Не бива ние да сме тези, които се борят за бъдещето. Но, ето ни. Ние сме вълната на промяната. Заедно и единни, не могат да ни спрат! И ако сте от онези малцина, които ни приемат като заплаха, имам лоша новина за вас. Това е само началото. Промяната идва, независимо дали ви харесва или не.

Грета Тунберг прекоси океана с яхта, която не излъчва въглеродни емисии, за да дойде в Ню Йорк за протестите в града, в който ще се съберат световните лидери, за да обсъждат климата.

16-годишната шведка е номинирана за Нобелова награда за мир. Организаторите на глобалната стачка за климата призовават тя се повтори след седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Учители възпитават деца как да помагат на пчелите
Учители възпитават деца как да помагат на пчелите
САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия
САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия