НОВИНИ

Словашки фермери протестираха срещу измамите със земеделски субсидии

Фермери в Словакия протестираха срещу измамите със земеделски субсидии. Те бяха разкрити в последното разследване на убития журналист Ян Куциак.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:30, 21.06.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Земеделци от централна и източна Словакия влязоха с тракторите си в столицата Братислава, за да привлекат вниманието върху измамите със субсидии. Според тях съществува схема, в която хора с политически връзки кандидатстват и получават средства за земи, които нито притежават, нито имат законни претенции над тях. Протестиращите бяха приети в президентството.

Андрей Киска, президент на Словакия: Земеделците ме информираха за ситуацията. Време е правителството добросъвестно и справедливо да реши техните проблеми.

На заседание кабинетът на Словакия реши да създаде анкетна комисия, която да провери твърденията за измами със субсидии.

Франтишек Оравец, фермер: Президентът обеща да следи ситуацията и да се опита да реши проблемите с помощта на експерти.

Генералната прокуратура съобщава, че е проучила 35 случая, свързани с оплакванията на фермерите, но не посочва кога ще оповести резултатите от проверката.

Дребните фермери твърдят, че са жертви на насилие или шантаж от местни престъпници, които се опитват да ги изгонят от земите им или да вземат субсидии за тях докато полицията си затваря очите.

Според словашкия закон всеки, който извършва земеделска дейност на дадена земя, без непременно да е неин собственик, има право да кандидатства за помощи от ЕС.

Тези злоупотреби бяха част от разследване на убития през февруари журналист Ян Куциак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Шумен със специална акция за безопасността на децата през лятото
Полицията в Шумен със специална акция за безопасността на децата през лятото
Няма повишение на цените за чадър и шезлонг по варненските плажове
Няма повишение на цените за чадър и шезлонг по варненските плажове