НОВИНИ

Съображения за сигурност промениха програмата на Ердоган в Германия

Съображения за сигурност и политически разногласия наложиха промени в програмата на турския президент Реджеп Ердоган за последния, трети ден ден от посещението му в Германия. Целта е изглаждане на отношенията между двете страни - съюзници от НАТО. Отменена беше голяма проява на открито за откриването на джамия в Кьолн, на церемонията присъстват само поканени гости. Снощи турският президент и домакинът Франк-Валтер Щайнмайер влязоха в сблъсък заради задържането на германски граждани в Турция.

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 29.09.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Турският президент пристигна в Кьолн при засилени мерки за сигурност след работна закуска с канцлера Меркел в Берлин. Планирана среща на Ердоган с премиера на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет беше пренасочена от замъка "Ван" към летище Кьолн - Бон. Собственикът за замъка обяви, че Ердоган не е добре дошъл. В града гостът беше посрещнат от две отделни демонстрации на привърженици и противници. Няколко хиляди представители на турската общност търпеливо изчакаха идването му край новата джамия.

Около хиляда демонстранти от другия лагер протестираха мирно срещу посрещането на турския президент с държавни почести.

Снощи на официалната вечеря в негова чест в Берлин турският президент обвини Германия, че защитава бившия главен редактор на Джумхюриет, който има присъда за тероризъм в Турция. Гостът се отклони от речта си, след като домакинът Франк-Валтер Щайнмайер изрази безпокойство за съдбата на интелектуалци, оказали се в затвора след опита да преврат от 2016 г.

Канцлерът Меркел подчерта, че много неща обединяват двете страни, но те имат дълбоки различия по отношение на свободата на пресата и спазването на човешките права в Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Велико Търново, Враца и София отчитат най-много пътни нарушения
Във Велико Търново, Враца и София отчитат най-много пътни нарушения
От първо лице за трагедията в Индонезия
От първо лице за трагедията в Индонезия