НОВИНИ

Социална чайна ще помага на младежи в нужда

С наближаването на коледните празници лавинообразно нараства и благотворителността. Институции, фирми, частни лица развързват кесиите си, за да направят дните на нуждаещите се по-малко сиви. Една варненка обаче вярва, че това може да се постигне само ако благотворителността е целогодишна, а не кампанийна. За това тя отваря Социална чайна, в която доброволци ще работят с младежи от социалните домове в града.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
07:51, 15.12.2015
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

За да е полезна на младежите от социалните домове не само по празниците Мая Донева открива социална чайна. В нея ще бъде развита менторска програма, в която ще могат да участват тийнейджърите, на които им предстои да излязат от домовете след като навършат пълнолетие.

Мая Донева: В която ще развиват много различни неща в себе си – компетентности, знания, умения, които иначе няма как да развият. Идеята ни е в един момент, когато станат на 18 и напуснат дома, да могат да намерят професионална реализация тук.


Първоначално менторската програма ще бъде посещавана от седем младежи. Следващата година към тях ще се присъединят още десет. А социалната чайна ще бъде и място за различни прояви, алтернатива на масовите културни събития.

;

Мая Донева е избрала този начин, за да прави добро вместо да дарява играчки и лакомства по празниците.

Мая Донева: Избор на всеки е, как иска да направи добро и в никакъв случай не искам да казвам, че хората не трябва да даряват играчки и шоколади. Ако това е техният начин, да. Но те трябва да са наясно, че това е началото и по-скоро нека да го приемат като първа стъпка и да надградят нещо повече след това.

Защото младежите от социалните домове имат нужда и от подкрепа, опит и съвети, които не могат да получат от семейство и родители. Само така чрез натрупване резултатът ще бъде по-качествен и дългосрочен, вярва Мая Донева.

Мая Донева: Не трябва да се дарява само по Коледа, защото тези хора съществуват преди 24 декември и след 31 декември. Трябва това да го помним.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Прекратяват огъня в Йемен. Примирието влиза в сила в 11 часа
​Прекратяват огъня в Йемен. Примирието влиза в сила в 11 часа
Започва продажбата на по-скъпите винетки
Започва продажбата на по-скъпите винетки