НОВИНИ

Стандарт енд Пуърс понижи кредитния рейтинг на Великобритания след Брекзит

Рейтинговата агенция Стандарт енд Пуърс понижи кредитния рейтинг на Великобритания с две нива след референдума за излизане на страната от Евросъюза. В анализа се казва също, че в резултат решението от референдума регулаторната политика на кралството може да стане по-непредсказуема, по-малко ефективна и по-малко стабилна.

bnt avatar logo
от БТА
07:27, 28.06.2016
Чете се за: 00:26 мин.
По света

"Понижаването на рейтинга отразява мнението ни, че в случай на излизане на Великобритания от Евросъюза, това може да повлияе негативно на икономиката на страната като цяло, а също и на ръста на брутния вътрешен продукт и на баланса на бюджета на страната", твърдят аналитиците на агенцията.

В съобщението на С&П се казва още, че най-високият рейтинг, на който страната се радваше, е просто несъстоятелен след референдума. Негативната прогноза отразява икономическите рискове, пред които страната се изправя, включително и ролята на нейната национална валута - паунда - като резервна валута.

Към рисковите фактори агенцията добавя и възможното отцепване на Шотландия от Обединеното кралство. Две други агенции - "Фич" и "Мудис", отнеха кредитния рейтинг на Великобритания още преди началото на кампанията за референдума. Те също предупредиха, че могат да последват нови понижения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грузия премахва наборната военна служба
Грузия премахва наборната военна служба
17 военни загинаха при катастрофа на хеликоптер в Колумбия
17 военни загинаха при катастрофа на хеликоптер в Колумбия