НОВИНИ

Станишев: БСП трябва да излъчва самочувствие, да е единна и открита за диалог

Като партия трябва да излъчваме самочувствие, ако ние не си вярваме сами, никой няма да тръгне след нас. Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев в обръщение към делегатите на 49-ия конгрес на БСП. Трябва да сме единни и да използваме целия капацитет на БСП, заяви Станишев.

bnt avatar logo
от БТА
16:03, 07.05.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
станишев бсп излъчва самочувствие единна открита диалог

По думите му, социалистите хвърлят много енергия за вътрешни битки, които отслабват БСП. Станишев смята, че БСП трябва да е открита за диалог с всички, които споделят основните ценности, важни за държавата.

БСП трябва да е естественият център на тези, които искат промяна на статуквото, каза той. Според него, това, което ще се случва от тук нататък в България, ще зависи в много голяма степен от БСП.

Президентските избори не са предрешени, подчерта Сергей Станишев. По думите му стабилността и силата на управляващите е привидна, защото това е стабилност на сделката, на статуквото. Според Станишев БСП трябва да излезе с много силни кандидатури за президентските избори.

Според Станишев президентът трябва да бъде истински гарант на Конституцията, истинска фигура в международен план, да внушава доверие, респект и динамика.

Днес Европа преживява изключително тежък момент и е на кръстопът, заяви Станишев. За първи път открито се поставя въпросът дали ще оцелее европейският проект, каза той. Според него ще бъде голяма трагедия, ако се допусне ЕС да се срине. По думите му има три алтернативи за изход - на десните, на радикалните националисти и на социалистите.

Според десните нещата са наред, а националистическата алтернатива е фалшива, смята той. По думите му истинската алтернатива за опазването на европейската идея е тази на социалистите. "Ние ясно заявяваме, че да пребъде Европа, този прекрасен проект, е необходима промяна в ЕС и единствено социалистите и социалдемократите могат реално да я осъществят", заяви той.

БСП извоюва един много сериозен международен авторитет, който ще е капитал за партията, каза Станишев.

По думите му в България трудно може да има успешно управление, ако то не разчита на сериозна международна подкрепа от силно европейско политическо семейство. Можете да разчитате на моята подкрепа, заяви президентът на ПЕС. Винаги ще бъда неразривна част от БСП с цялото си сърце, с всичките си знания, каза още Сергей Станишев.

Приветствия към делегатите на конгреса отправиха и генералният секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла и депутатът от партия "Справедлива Русия" Александър Тарнавский.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артщрихи с Галя Крайчовска
Артщрихи с Галя Крайчовска
Наш шофьор загина при верижна катастрофа в Белгия
Наш шофьор загина при верижна катастрофа в Белгия