НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН се събира за Сирия в понеделник

Две заседания ще има в понеделник на Съвета за сигурност на ООН, едното от тях е свикано по инициатива на Москва, съобщи в неделя ТАСС като се позова на руски представител в ООН.По инициатива на Франция девет страни от 15-те в Съвета за сигурност на ООН поискаха спешна среща в понеделник след подозренията за химическа атака в Дума в Сирия, съобщиха в неделя дипломатически източници. Искането е подписано от представителите на Франция, САЩ, Обединеното кралство, Кувейт, Швеция, Полша, Перу, Холандия и Кот д' Ивоар.Говорителят на руската мисия в световната организация Фьодор Стржижовски уточни, че тема на заседанието, поискано от Русия, е "заплахата за международния мир". То ще започне в 3 часа през деня, а веднага след това ще се състои заседанието на СС на ООН, поискано от няколко страни, начело със САЩ заради обвиненията към Дамаск, че е употребил химически оръжия срещу бунтовниците.

bnt avatar logo
от БГНЕС / БТА
21:02, 08.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:13 мин.
По света
съветът сигурност оон събира сирия понеделник

Външната министърка на Норвегия Ине Ериксен Сьорейде изрази дълбоко безпокойство от информациите за нарастването на въздушните удари в Дума, както и за предполагаемата химическа атака. Тя каза, че е от съществено важно значение Организацията за забрана на химическите оръжия да получи безпрепятствен достъп, за да разследва инцидентите, за които има съмнение, че е използвано химическо оръжие.

Местните групировки в Сирия обвиниха режима в Дамаск, че е използвал химически вещества при атака в събота в Дума и Източна Гута край Дамаск. Има десетки жертви.

Сирийското правителство и подкрепящите го Русия и Иран отхвърлиха обвиненията към силите на Дамаск, докато американският президент Доналд Тръмп определи, че трябва "да се плати висока цена" за "химическата атака".

Франция потвърди в неделя, че ще поеме "цялата своя отговорност" след предполагаемата химическа атака, тъй като Париж многократно е заплашвал да удари сирийски военни цели при случай на доказано използване на химическо оръжие.

;

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан каза, че информациите за химическа атака в град Дума са изключително обезпокояващи и призова Съветът за сигурност на ООН да се събере бързо, за да разгледа ситуацията, предадоха световните агенции.

Льо Дриан осъди категорично атаката и бомбардировките от страна на сирийските правителствени сили по Дума за последните 24 часа. Той ги определи като "голямо нарушение на международните хуманитарни закони".

Льо Дриан каза, че Франция ще работи със съюзниците си, за да провери информациите за използвано химическо оръжие.

Визирайки предупреждението на Еманюел Макрон, отправено в миналото, че Франция ще нанесе едностранен удар в случай на смъртоносна химическа атака в Сирия, Льо Дриан каза, че Париж ще изпълни всичките си отговорности в борбата срещу разпространението на химически оръжия.

Външният министър на Швеция Маргот Валстрьом призова за незабавно разследване на предполагаемото химическо нападение, предаде ДПА.

Тя написа в Туитър, че е ужасена от информациите за химическата атака в Дума и каза, че разследване по случая трябва да започне незабавно.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко чужденци участваха в годишния маратон в Северна Корея
По-малко чужденци участваха в годишния маратон в Северна Корея
Международен детски великденски фестивал в Босилеград
Международен детски великденски фестивал в Босилеград