НОВИНИ

Свидетелски разкази за земетресението в Италия: Беше като бомбардировка

До момента са спасени 215 души, други 200 още се издирват след земетресението в Италия, предаде специалният пратеник на БНТ Александър Марков. Около 5000 спасители ще влизат в малки населени места, за да търсят оцелели. В момента започват да изникват все повече базови лагери, където италианските власти насочват оцелелите от земетресението. Създава се цялостна организация, за да може хората да посрещнат следващите дни малко по-спокойно. Италианското правителство е обещало да отпусне 50 млн. евро за възстановяване на пострадалите селища. Основната задача на всички е в рамките на 72 часа да бъдат спасени повече хора. Още за ужаса в Италия вижте в прякото включване на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Илия Иванов
08:01, 26.08.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Десетки оцелели от едно от най-пострадалите села - Пескара дел Тронто, бавно слизат към базовия лагер на спасителите. Спасители и спасени заедно говорят.

Ио, пострадал от Пескара дел Тронто: Спях на втория етаж, когато стана големият бум. Всичко потъмня.

Токът спрял, осветлението изгаснало, чул буботенето и след това - бам! силният трус го повалил на земята.

Ио, пострадал от Пескара дел Тронто: Къщата ми оцеля, но не може да се живее в нея. Напуснах я през нощта. Отидох вчера само да взема малко лекарства.

Танцуващата балерина - така е известен Алпийският пояс, по който са разположени разрушените градове и села. Уго, пострадал от Аметриче, също намира подслон в базовия лагер.

Уго, пострадал от Аметриче: На 47 години съм. Такова нещо не бях виждал. Беше като бомбардировка.

Камбаната на църквата в Аметриче, която сега е само спомен, се разлюляла силно, спомня си Уго. Секунди преди големия трус.

Уго, пострадал от Аметриче: Силата му беше огромна. Усука ни. Усука сградите като тирбушон.

Стотици доброволци се стичат към лагера. Млади и стари.

Давиде Фронзи, доброволец: Първото и най-важно нещо е да извадим хората от развалините. Пожарникарите на място правят това.

Най-пострадалото село е Илича.

Отворени врати, отворени прозорци, буквално в едно призрачно село се е превърнало Илика след опустошителното земетресение тук.

Джулия има баба тук. Къщата й е напълно разрушена. Допреди минути оттук спасителите са изваждали последните трупове.

Джулия, с. Илича: Всичко така се разтресе, че хората не можеха стоят на краката си. Всички паднаха на пода. И след това видяхме къщите. Тази зелена къща просто се срина. Знаехме, че има хора там, двама души умряха. Братовчедите ми дойдоха и опитаха да разчистят останките, но за хората вътре беше твърде късно.

Извън Илича - на поляната, спасители и спасени сядат да похапнат. В лагера, който се изгражда тук. И където ще живеят оцелелите в следващите седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите надежди в художествената гимнастика по пътя на златните момичета
Новите надежди в художествената гимнастика по пътя на златните момичета
Божидар Димитров: Държавата трябва да изкупи частните паметници на културата
Божидар Димитров: Държавата трябва да изкупи частните паметници на културата