НОВИНИ

Свлачище може да откъсне родопско село от света

Свлачище заплашва родопското село Жребичко да остане откъснато от света. То се намира в района на община Брацигово по пътя между селата Козарско и Жребичко. Пропадането е регистрирано от година, следствие на силното снеготопене и проливните дъждове. От община Брацигово заявиха за БНТ, че имат проект, но очакват финансиране от Междумедомствената комисия по бедствия и аварии.За укрепването на пътя са необходими 360 000 лева.

bnt avatar logo
от Златка Далчева
16:20, 01.03.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
свлачище откъсне родопско село света

И двете свлачища в района на Жребичко са регистрирани в списъка на свлачищата в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Особено сериозно е едното от тях, което е активно и на няколко пъти е предизвиквало частично пропадане на пътя- единствената връзка на жителите със света.

инж. Румяна Григорова- Дирекция"Специализирана администрация",община Брацигово
- Следяхме го по часове, непрекъснато се почистваше, слагаха се дренажни системи, които отвеждаха тази течаща земна маса...но това няма как де се случи в един по- продължителен период.

В селото живеят близо 60 души, голяма част от които са възрастни хора. През последните години обаче към Жребичко проявяват интерес жители от големите градове, които са закупили имоти тук. Липсата на добра инфраструктура силно ги притеснява.

Павел Алаинов
- Ако се активизира свлачището това е единственият път до селото ще бъде откъснато на практика, няма никакъв друг обходен път или маршрут.

Веселина Милушева
- Той е единствен, пътят тука вече спира, нататък няма път, това е краят.

Тодор Антонов
- Миналата година по това време стана и вече виждате една година какво е...ние се оправяме сами. Ходим, чистим камъните, пропадането, калта.

От община Брацигово заявиха, че свлачището е проучено от експерти. Подготвен е проект, с който кандидатстват за финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

инж. Румяна Григорова- Дирекция"Специализирана администрация",община Брацигово
- Очакваме, че март месец ще има такава комисия. Дали ще бъдем одобрени надяваме се силно.

От общината се надяват комисията да одобри и средства за срутището в близост до с. Розово, което заплашва няколко къщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ректорът на Академията на МВР подаде оставка
Ректорът на Академията на МВР подаде оставка
Бежанският натиск върху Гърция
Бежанският натиск върху Гърция