НОВИНИ

Свободата според Вилдерс и Льо Пен

Холандия, Франция и Германия. В тази последователност народите на три от страните-основателки на Европейския съюз ще изберат между свободите, заложени в идеята на общия европейски пазар, и свободата такава, каквато си я представят Герт Вилдерс, Марин Льо Пен и Фрауке Петри.

Александър Детев
от Александър Детев
10:10, 15.03.2017
Чете се за: 01:54 мин.
Истории
Свободата според Вилдерс и Льо Пен

Днес нов парламент избира Холандия. На 23 април ще се проведе първият тур на президентските избори във Франция, а на 7 май ще видим решителният сблъсък на балотажа, който се очертава между Марин Льо Пен и Еманюел Макрон.

Според социолозите на 24 септември битката за поста на канцлер на Германия ще се реши между Ангела Меркел и Мартин Шулц, но целият свят ще следи зорко и резултатът на Алтернатива за Германия – първата националистическа партия, която се очаква да влезе в Бундестага от Втората световна война насам.

И докато народите на тези държави избират поредното си управление, същите тези хора като граждани на Европейския съюз сякаш вземат участие и в един общ референдум, отговаряйки на въпроса: Продължаваме ли заедно и доволни ли сме от това, което постигнахме?

Холандия и Франция

Извън приятелството им и общата ненавист към европейските институции, лидерът на Партията на свободата в Холандия Герт Вилдерс и водачът на Национален фронт във Франция Марин Льо Пен имат известни различия.

Вилдерс представлява евроскептична линия, основаваща се преди всичко на антиислямската реторика. В тази връзка той се дистанцираше от предишните лидери на крайнодесните в Австрия и Франция, Йорг Хайдер и бащата на Марин Льо Пен – Жан-Мари. Докато Жан-Мари Льо Пен наричаше Холокоста “детайл от историята”, Вилдерс намекна, че асоциирането му с тях, е асоцииране с фашисти, а основният му враг – ислямът, и по-конкретно свещената книга Коран, той сравнява с “Моята борба” на Адолф Хитлер. Вилдерс също така подкрепя Израел и посещава страната често.

За каква свобода се бори той? Свобода от т.нар. политически елит в Холандия от Европейския съюз (той обещава излизане) и преди всичко от исляма. Преди години той искаше да освободи и Европа от… България и Румъния. Вилдерс беше твърдо против нашето присъединяване към Съюза. Причината? Европа е станала “твърде голяма”.

Марин Льо Пен също говори често за ислямски фундаментализъм и за опасността, която той представлява за

Франция, но го приравнява с другите вреди, които според нея процесите на евроинтеграция носят със себе си. Тя обещава, че ще забрани двойното гражданство на всички извън Европейския съюз, с изключение на Русия. Афинитетът й към Руската федерация датира от години и включва подкрепа към анексирането на Крим.

От 2011 година насам, когато пое лидерството на Национален фронт, Льо Пен все пак се опитва да се дистанцира от крайната реторика на своя баща, насочена срещу мюсюлмани, евреи и други малцинствени общности. Тези й действия включваха отстраняването на Жан-Мари Льо Пен от партията през 2015 година. Марин Льо Пен все по-често говори за специален статут на Франция в Евросъюза, а не за окончателно излизане, въпреки обещанието й за референдум по темата.

Какво ще се случи?

Последните изследвания за днешния вот в Холандия даваха слабо предимство за партията на премиера Марк Рюте, но дори и Вилдерс да спечели, никоя от другите политически сили не е изявила готовност да влезе в коалиция с Партията на свободата. Една такава победа обаче със сигурност ще се отрази негативно върху самочувствието на европейските лидери и доверието към институциите на ЕС, а и ще даде поредната доза надежда на Марин Льо Пен, че може да застане начело на Франция. За момента проучванията не допускат такава възможност, напротив даже, подкрепата за Макрон расте, но един от уроците, който научихме през 2016-та е, че социолозите също грешат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агнетата - под прицела на крадците преди Великден
Агнетата - под прицела на крадците преди Великден
Повече чужденци осиновяват деца от Пловдив и областта
Повече чужденци осиновяват деца от Пловдив и областта