НОВИНИ

Тереза Мей търси начини за Брекзит на 22 май

Министър-председателят Тереза Мей продължава да търси подкрепа за споразумението й за Брекзит. Очаква се тя да проведе среща с лидера на опозицията Джереми Корбин в опит да бъде намерено единно решение. Позицията на ЕС е, че повече отсрочки за Брекзит не са възможни.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:22, 03.04.2019
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Тереза Мей иска да намери начин Великобритания да излезе от Европейския съюз на 22 май. По време на изслушване в Камарата на общините тя заяви, че Брекзит трябва да се случи преди европейските избори.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Брекзит без сделка е по-добре от лоша сделка. Но ние вече имаме сделка. Беше ни даден шанс да гарантираме, че ще напуснем Европейския съюз на 22 май.

В опит да намери решение, министър-председателят на Великобритания подаде ръка на лидера на опозицията Джереми Корбин, когото покани на преговори.

Джеръми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Приех предложението на министър-председателя за разговори и планирам да се срещна с нея по-късно днес. Приветствам желанието й за компромис за решаването на безизходицата за Брекзит.

Ако британският парламент не одобри споразумението с Европейския съюз до 12 април, никаква отсрочка не е възможна. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред европейските депутати в Брюксел.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: След 12 април рискуваме да поставим в опасност нормалното провеждане на европейските парламентарни избори и правилното функциониране на европейските институции.

Юнкер изрази готовността на Брюксел да прояви допълнителна гъвкавост при договарянето на бъдещите отношения с Лондон.

;

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП прие доклада на българския евродепутат Сергей Станишев, с който се гарантира въвеждането на безвизов режим между ЕС и Великобритания след Брекзит.

Докладът е част от подготовката на Европейския съюз за излизане на Великобритания бед сделка. Утре предложението ще бъде гласувано и в пленарна зала.

Сергей Станишев - евродепутат БСП/Група на социалистите и демократите: Най-голямата отговорност на Европейския парламент е пред гражданите ни. Те трябва да бъдат спокойни, че могат да гласуват, както и до сега - без визи до Великобритания и британците до нас, защото в крайна сметка във Великобритания има само българи 270 000 официално.

В Лондон опитите да бъде намерено решение за Брекзит продължават. Още днес се очаква среща между Тереза Мей и лидера на опозицията Джереми Корбин.

Тереза Мей иска да бъде намерена единна позиция, чрез която споразумението за изтегляне от ЕС да бъде подкрепено в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кулминация на тържествата по повод 140 години от обявяването на София за столица
Кулминация на тържествата по повод 140 години от обявяването на София за столица
Пилотът на разбилия се край Скопие самолет е бил изряден
Пилотът на разбилия се край Скопие самолет е бил изряден