НОВИНИ

Броят на жертвите на атентата в Истанбул нарасна на 41 души (ОБНОВЯВА СЕ)

По последни данни броят на жертвите след трите самоубийствени атентати на летище "Ататюрк" в Истанбул е 41. Ранените са 230 души, съобщи BBC.Разследващите в Турция са идентифицирали телата на 37 от загиналите. Сред жертвите има и чужденци. Властите наложиха забрана на информацията за случилото се, за да не се всява паника сред населението и да не се опорочава разследването.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
11:40, 29.06.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

В изявление пред медиите, премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че всички следи от разследването водят към Ислямска държава като организатори на атентата на летище "Ататюрк". Терористите в момента се идентифицират и въпреки, че телата има са разпокъсани, разследващите предполагат, че са чужденци, твърди анадолската агенция AA. По първоначална информация, след проверката на начина на поведението им турските власти считат, че те принадлежат към Ислямска държава.

;

Според премиера на Турция терористите са дошли с таксита. Те са преминали през зоната близка до местата за контрол и са открили огън с автомати Калашников. Очевидци разказват, че са хвърлили 4 ръчни гранати в района на паспортния контрол. Един от свидетелите на нападението е чул първо два взрива след това около 20-30 изстрела. Между двата взрива е имало около 10-15 секунди разстояние.

27 от загиналите вече са идентифицирани и телата им са предадени на семействата им. Предполага се, че двама от жертвите са чужденци от Ирани и Украйна.

Вече са възстановени полетите от летище "Ататюрк", съобщават турските медии.

Вижте още:

От нашия пратеник в Турция: 1500 пътници остават блокирани в транзитната зона

Световните реакции след атентата на летище "Ататюрк"

Шокиращо видео от охранителните камери на летище "Ататюрк"

;

Броят на жертвите след трите самоубийствени атентати нарастна на 41 души. Ранените са 230 души. Идентифицирана е самоличността на 37 от жертвите. Сред тях има 10 чужденци и трима души с двойно гражданство. 109 от ранените вече са изписани от болница.

;

Турски официални представители заявиха, че въздушният трафик на летище "Ататюрк" се е върнал към нормално състояние. В сайта на националния превозвач "Търкиш еърлайнс" се съобщава, че "полетите са възстановени" и пасажерите са посъветвани да следят актуалната информация за полетите.

;

Турските разследващи до сега са потвърдили националността на 37 от загиналите. Това са: 23-ма турски граждани, 5 граждани на Саудитска арабия, 2-ма иракчани и по един гражданин на Китай, Йордания, Тунис, Узбекистан, Иран, Украйна. Палестинският посланик в Турция съобщи, че е загинала и една палестинка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световните реакции след атентата на летище Ататюрк
Световните реакции след атентата на летище "Ататюрк"
Военно учение в Симитли
Военно учение в Симитли