НОВИНИ

Тежко изборно поражение за монголското правителство

Монголската опозиция спечели с неочаквано голяма преднина парламентарните избори. Вотът показва колко голямо е недоволството и разочарованието на избирателите от състоянието на икономиката. Монголската народна партия (МНР) взима 65 от 76-те места в парламента, съобщиха монголски медии, цитирайки неокончателни резултати, оповестени от централната избирателна комисия. Избирателната активност е била 72 на сто. Право на глас в Монголия имат 1,9 милиона души.

bnt avatar logo
от БТА
10:06, 30.06.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
тежко изборно поражение монголското правителство

МНР е бившата комунистическа партия, управлявала 70 години, преди страната да започне преход към демокрация и свободен пазар след разпадането на Съветския съюз, припомня Асошиейтед прес. Очакваше се, че разликата между резултатите на МНР и управляваща Демократичната партия няма да е толкова голяма, но управляващите получиха само 9 места. Другите две бяха спечели от Монголската революционна народна партия и от популярния певец Саманд Жавхлан.

След изборна реформа, извършена през май, всички депутати се избират вече по мажоритарната система. Според някои чужди анализатори това също е обяснение за вота срещу управляващата партия на президента Цахиагийн Елбегдорж, а не само недоволството от сегашното положение.

Лидерът на Монголската народна партия Миегомбо Енхболд благодари на избирателите за гласуваното на партията доверие и обеща, че тя ще работи за укрепване на икономиката, която разчита главно на добива на полезна изкопаеми. Изборите се състояха в момент на икономическа криза. Богатата на природни ресурси азиатска страна страда от падането на цените им и от намаленото търсене, особено от Китай. Очаква се тази година растежът да спадне от двуцифрени числа до 1 процент.

Новото правителство ще стане ясно през септември, когато ще се състои първата сесия на новия парламент. Дотогава вероятно ще има временно правителство на МНП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турски военни самолети нанесли удари по цели на ПКК в Северен Ирак
Турски военни самолети нанесли удари по цели на ПКК в Северен Ирак
Слънцето остана без петна
Слънцето остана без петна