НОВИНИ

​Томислав Дончев: Не е вярно, че властта си купува медиен комфорт

Вицепремиерът заяви в студиото на "Денят започва" , че трябва да има обществени дискусии, за да се изкажат телевизиите дали са гарантирали медиите комфорт някога. Докато не приключи този дебат и няма консенсус, мораториумът върху договорите за купуване на ефирно време ще продължи.

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 30.03.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Последните месеци се трупа едно напрежение по начина, по който електронните медии получават финансиране. Става въпрос за радиата и телевизиите с национален обхват, заяви в студиото на "Денят започва" Томислав Дончев. Той обясни, че според европейската директива и българския закон това става по различен начин от финансирането в останалите отрасли - с директно купуване на ефирно време.

"Начинът, по който се купува ефирно време - тече една интрига, че видите ли, властта си купува медиите комфорт. Такива обвинения имаше директно изречени само преди месец. Не че не се е случвало и преди това. Това, разбира се, не е истина", заяви Дончев.

Той обаче заяви, че трябва да има обществени дискусии, за да се изкажат телевизиите дали са гарантирали медиите комфорт някога. Докато не приключи този дебат и няма консенсус, мораториумът върху договорите за купуване на ефирно време ще продължи.

Дончев уточни по отношение на спирането на обществените поръчки, че това е извънредна мярка и трябва да го правят администрациите, но когато има пропуски там, то държавата трябва да поеме тази функция. Това, че има спряна обществена поръчка, не означава обезателно, че в някоя от тях има някакво формално нарушение. Достатъчно е да има концентрация на обществени съмнения или подозрения.

Не може да се каже, че спрени обществени поръчки вече няма да има. Новият закон влиза в сила след две седмици и той гарантира по-различни правила. Според Дончев той е много по-добър от стария, но не може с магическа пръчка да реши всички проблеми, които имаме.

Правилата на новия закон предлагат да има по-висока конкуренция, има нова система за предварителен контрол, за да се хващат грешките в аванс, законът урежда за първи път електронното кандидатстване и възлагане. Разширяват се функциите на централните органи за възлагане.

„Целта е грешките да се откриват в началото. Тогава имаме колективна мярка, преди да имаме щета. Или както се казва - откривай грешките, преди да ги е открил някой друг”, добави вицепремиерът.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима души загинаха при самолетна катастрофа в Канада
Шестима души загинаха при самолетна катастрофа в Канада
Н. Пр. Микола Балтажи: Президентът на България направи много
Н. Пр. Микола Балтажи: Президентът на България направи много