НОВИНИ

Визита на преговарящия на ЕС за Брекзит Мишел Барние в София

Третата линия на софийското метро се изгражда и с около 400 млн. евро европейско финансиране. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя и главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние използваха софийското метро, за да стигнат до спирка "Европейски съюз", където дадоха брифинг за журналистите. Мишел Барние каза, че е Великобритания е поела ангажимента да изпълни всички свои финансови ангажименти до 2020 година.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:30, 26.04.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

В момента се изграждат 12 км. от третата линия на метрото. Целта е до края на годината над 80% от участъка от „Красно село" до Малък градски театър „Зад канала" да бъде готов. Очаква се тунелопробивната машина до края на май да достигне до НДК.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: След приключването на 3-тата линия на метрото около половин милион души дневно ще използват най-екологичния градски транспорт. За нас европейската солидарност е важна и е голяма отговорност да можем да подготвим проектите, и да ги защитим, и да покажем, че тя се ползва от гражданите на София.

За последните 14 години София е получила 1 млрд. евро финансова подкрепа от ЕС за изграждането на метрото.

Мишел Барние потвърди, че в преговорите Великобритания е поела ангажимента да изпълни всичко свои финансови задължения до края на сегашния финансов период, а това засяга пряко България за много програми, свързани с регионите, селското стопанство и софийското метро.

Мишел Барние - главен преговарящ на ЕС за „Брекзит": Хубавото е, че успяхме да се споразумеем с британците до 2020 година те да изпълнят всички свои ангажименти, включително и към изграждането на 3-тата линия на софийското метро.

По-рано днес Мишел Барние запозна премиера Бойко Борисов с хода на преговорите между Брюксел и Лондон за излизането на Великобритания от ЕС. Общо е мнението, че този процес трябва да гарантира правата на гражданите и на бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Операцията по задържане на Десислава Иванчева е успешна
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Операцията по задържане на Десислава Иванчева е успешна
ДРУГИТЕ новини: Преди играта на тронове
ДРУГИТЕ новини: Преди играта на тронове