НОВИНИ

Какъв ще е дневният ред на срещата между Северна и Южна Корея?

Ким Чен-ун ще стане първият севернокорейски лидер от Корейската война през 1953-та година, който ще стъпи на южнокорейска територията. Това стана ясно, след като бяха обявени подробностите около утрешната историческа среща на върха между Северна и Южна Корея. Лидерите на двете Кореи ще се срещнат в 3 и половина през нощта българско време, а разговорите ще бъдат фокусирани върху сигналите от Пхенян, че страната е готова да се откаже от ядрените си оръжия.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:15, 26.04.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Южнокорейският президент Мун Дже-ин ще се срещне с Ким Чен-ун и 9-членната севернокорейска делегация на бетонните блокове, които са разположени на демаркационната линия, очертаваща границата между двете Кореи. Южнокорейска почетна гвардия ще ескортира лидерите за приветстваща церемония в Панминджон - военен комплекс в демилитаризираната зона. Следват официални разговори в Къщата на мира. Двамата лидери ще направят почивка след първата сесия и ще обядват поотделно.

След обяда двамата лидери ще засадят бор, растящ от 1953 г., когато е подписано примирието след Корейската война. След това се очаква да бъде подписано и оповестено сегашното споразумение. Ким Чен-ун и Мун Дже-ин след това ще присъстват на банкет, последван от церемония по изпращането.

Им Джонг-Сък - началник на кабинета на президента на Южна Корея: "Дали двамата лидери ще могат да препотвърдят и да договорят желание за ядрено разоръжаване, това все още не е ясно. Следователно най-важната част от утрешната среща на върха зависи от двамата лидери."

Животът в цяла Южна Корея ще замре, за да може хората да гледат и да попият всичко от историческата среща.

В столицата Сеул пред сградата на кметството ще бъде поставен огромен телевизионен екран, а целият площад отпред ще бъде украсен с цветя във формата на Корейския полуостров. Учебните занятия в училищата ще бъдат отменени. 2800 журналисти ще отразяват историческата среща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Преди играта на тронове
ДРУГИТЕ новини: Преди играта на тронове
​Протест на работещите в системата на НАП
​Протест на работещите в системата на НАП