НОВИНИ

Тримата атентатори в Лондон са ликвидирани от полицията

Микробус се вряза в пешеходци на Лондонския мост, след което трима въоръжени с ножове мъже атакуваха хора на пазара Бороу маркет, който се намира наблизо.Тримата нападатели са ликвидирани. Премиерът Тереза Мей ще свика извънредно заседание на комитетата Кобра. Британските власти разглеждат случилото се като терористично нападение.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:29, 04.06.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света
тримата атентатори лондон ликвидирани полицията

Малко след 22 часа местно време, в съботната нощ, централната част на Лондон е изпълнена с хора. Бял микробус с висока скоро преминава през Лондонския мост. Качва се на тротоара и прегазва десетки хора. Накрая се блъска в спирка на градския транспорт. От микробуса изскачат трима въоръжени с ножове мъже и се затичват към намиращия се в непосредствена близост пазар Бороу Маркет.

Нападателите нахлуват в едно от заведенията на пазара и започват да атакуват посетителите. Млада жена е тежко ранена.

Джерард, очевидец: Вървях към моста, когато изведнъж видях човек на земята, който казваше "наръгаха ме, наръгаха ме". Всичко беше в кръв. Видях трима мъже, които тичаха с ножове, наръгаха няколко души. Нищо не можех да направя, бях в шок. Те просто тичаха и нападаха хората. Започнах да ги замерям с чаши, със столове, насочиха се към мен, ако не ги бях отблъснал, щях да бъда мъртъв.

Полицията действа светкавично. Мъжете са заловени и ликвидирани. Един от тях носи колан с метални контейнери. Екип от сапьори извършва контролирана експлозия, но става ясно, че нападателят не е носел истинска бомба.

Нийл, очевидец: Бяха трима, полицията им изкрещя да не мърдат и да вдигнат ръцете си във въздуха. Бяха млади, около 20-годишни. С черни коси и черни качулки.

В първите часове след атаката отцепеният от властите периметър ставаше все по-голям, а стотици хора бяха евакуирани. Първоначално се твърдеше, че има и трето нападение в квартал Воксхол, но по-късно това беше опровергано.

Майк Роули, говорител на полицията: Късно тази нощ в района на Лондонския мост и Бороу маркет бяха извършени терористични нападения. Разследването се води съвместно с отдела за борба с тероризма. За съжаление, при снощния атентат има загинали, а ранените са поне 30. Настанени са в 6 болници.

Премиерът Тереза Мей свика извънредно заседание на комитета Кобра. Само преди дни нивото на терористична заплаха беше намалено от "критично" на "сериозно". От началото на годината Великобритания става мишена на атентаторите за трети път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за гръмотевици и градушки
Жълт код за гръмотевици и градушки
Шестима загинали и поне 30 ранени при атентата в Лондон
Шестима загинали и поне 30 ранени при атентата в Лондон