НОВИНИ

Цените на петрола се отлепиха от двумесечното дъно

Цените на петрола се стабилизираха в края на вчерашната борсовата сесия и се отблъснаха от двумесечното дъно, което достигнаха последните дни. Причината за резкия спад бяха спекулации за глобално свръхпредлагане.

цените петрола отлепиха двумесечното дъно
bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 13.07.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Еталонният американски барел суров петрол "Уест Тексас Интермидиът" с доставка през август скочи с 2.04 долара 46.80 долара за барел на борсата в Ню Йорк в края на вчерашната сесия и така успя да стабилизира цената и да успокои инвеститорите. Другият референтен сорт - лондонският "Брент" от Северно море с доставка през септември също завърши деня с покачване и достигна 48.47 за барел в края на деня.

Анализатори свързват ръста, който според тях ще бъде краткотраен, с оптимизма, предизвикан от месечния отчет на ОПЕК. През последните няколко месеца цените на петрола устойчиво растяха след като претърпяха най-голямата ценова криза за последните 13 години. В началото на годината цените на суровината се въртяха около 28 долара за барел, а на 26 май цената превиши 50 долара за барел за първи път от ноември миналата година.

Последният рязък спад беше предизвикан едновременно от новината, че американските запаси от суров петрол са значително по-големи от обичайното и тази, че е подновена експлоатацията на няколко сондажи на територията на Съединените щати. Тези вести предизвикаха опасения у инвеститорите, че може да се стигне до глобално свръхпредлагане, което да обезцени петрола отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български творци са поканени в Китай
Български творци са поканени в Китай
Успех за България! Български студенти първи в света в надпревара за медиация
Успех за България! Български студенти първи в света в надпревара за медиация