НОВИНИ

ООН: Циклонът "Идай" ще засегне стотици хиляди, може би милиони

Циклонът "Идак" може да е отнел живота на над хиляда души след като удари Мозамбик миналата седмица. Съседните Зимбабве и Малави също са засегнати. ООН го определя като "масово бедствие", което може да засегне стотици хиляди, дори милиони, предава Би Би Си.

Александър Детев
от Александър Детев
21:35, 19.03.2019
Чете се за: 00:25 мин.
По света
оон циклонът идай засегне стотици хиляди милиони

Само в района на града Бейра в Мозамбик над 100 хиляди души трябва да бъдат евакуирани. Според президента на страната Филипе Нюси броят на жертвите ще надскочи 1000. След като прелетя над засегнатите територии, той определи последствията от природното бедствие като истинска хуманитарна катастрофа. Реките Пунгве и Бузи са излезли от коритата си, отнесли са цели селища, а други са тотално изолирани, добави той.

В съседно Зимбабве 98 човека са загубили живота си, а над 200 са изчезнали. В Малави 920 хиляди са засегнати от циклона.

От Световната здравна организация апелират за всяка логистична помощ, която може да им бъде оказана. Червеният кръст предупреждава, че не е изключено избухването на епидемии след природното бедствие, включително и на холера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп обмисля да предложи Бразилия за член на НАТО
Тръмп обмисля да предложи Бразилия за член на НАТО
Спектакълът Кокошка е включен в програмата на фестивали в Сърбия и Македония
Спектакълът "Кокошка" е включен в програмата на фестивали в Сърбия и Македония