НОВИНИ

Ципрас: Споразумението с кредиторите зависи от мерките за облекчаване на дълга

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес, че за да постигне Атина споразумение с кредиторите за допълнителни мерки за икономии, са необходими също и "съществени мерки" за облекчаване на дълга.

bnt avatar logo
от БТА
17:13, 02.04.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света
ципрас споразумението кредиторите зависи мерките облекчаване дълга

Финализирането на споразумението и гласуването на мерките ще бъдат направени, но при условие че има също междувременно съществени мерки за облекчаване на дълга, посочи Ципрас в интервю за днешния брой на в."Етнос".

Преговорите между правителството и представителите на кредиторите за прегледа на извършените вече реформи и тези, които предстоят, продължават от няколко месеца, което създава пречка за отпускане на траншовете от международните заеми за страната.

Ябълката на раздора между двете страни е най-вече искането на кредиторите за запазване на висок първичен бюджетен излишък след края на сегашната спасителна програма, а именно след 2019 г.

Но това принуждава Атина да продължи икономиите в държавните разходи, които според кредиторите ще бъдат осъществени най-вече чрез ново орязване на пенсиите или намаляване на тавана за данъчно облагане.

"В близките дни ние ще имаме развития /в преговорите с кредиторите/, ние сме в последната права" на финализиране на споразумението, заяви днес по телевизия Скай говорителят на правителството Димитрис Дзанакопулос.

Отговорните представители на кредиторите от своя страна подчертават, че има известен напредък по някои глави от преговорите, но не потвърждават за момента, че споразумението ще бъде постигнато в скоро време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
970 сигнала за нарушения на изборния процес в Армения
970 сигнала за нарушения на изборния процес в Армения
Майкъл Фалън: Британската отбрана е вързана за САЩ, а не за ЕС
Майкъл Фалън: Британската отбрана е вързана за САЩ, а не за ЕС