НОВИНИ

Турски граждани се отказват от балнеолечение у нас заради спада на лирата

Обезценяването на турската валута вече дава отражение и върху дребния бизнес у нас. В балнеолечебния център Нареченски бани, където всяка година посрещат хиляди граждани от южната ни съседка, този сезон отчитат критичен спад и липса на интерес от редовни посетители от Турция. Заради рекордно ниския курс на лирата възможностите на хората са ограничени и те отлагат пътувания и лечение у нас.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
20:18, 18.08.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Водата от минералните извори в Нареченски бани е известна в цяла Европа. Но лековитите и свойства това лято са недостижими за редовните постетители от Турция. 1000 лири се обменят за около 300 лева, а с тези пари десетдневен престой дори на квартира е невъзможен.

Легловата база в балноелечебните санаториуми в Нареченски бани е пълна почти на 100%, но граждани от Турция липсват, малкото, които са тук идват вместо за две седмици както препъръчват лекарите, само за няколко дни.

Хотелиери и ресторантьори вече изпитват трудности, свързани с финансовата криза. Загубата на редовни клиенти от Турция този сезон е голяма. А поддържането на персонал и пълноценно обслужване на ръба на бизнесоцеляването.

Румен Ангелов, ресторантьор: И какво меню да направиш, на кого, хората обедняха до такава степен, че сутринта ме пита колко струва една мекица и се чуди дали да вземе или да не вземе. Значи те се ограничават защото нямат пари, тези които имат двойно гражданство имат пенсия и там, имат пенсия и тук , и те вече идват и разполагат.

Балнеосанаториумите работят успешно с турски граждани, които от години живеят в Европа. Проблем обаче създава старата лечебна база. Тя е изоставена от години.

Иван Куртев, кмет на Нареченски бани: По-голяма част от инфраструктурата, която не действа, е собственост на министерството на здравеопазването и от доста години са затворени като сгради, като хотелчета, като балнеолечебни заведения и се рушат.

Спадът на редовните турски постетители в Нареченски бани може да доведе и до фалити на дребния бизнес, притеснени са жителите на родпоското селище, известно с лековитите си извори.

Румен Ангелов - ресторантьор: И може би след една - две години може би няма да ги има дори и тези, които са идвали и тази година. И аз смятам вече да се отказвам.

В Нареченски бани търсят подкрепа и на общинско, и на държавно равнище, за да развият и направят проекти, с които да облагородят селището. В района има 16 минерални извора, от които в момента се използват само два.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция и Турция ще си сътрудничат във финансите
Франция и Турция ще си сътрудничат във финансите
Хиляди поклонници посетиха Рилския манастир за Успение на Свети Иван Рилски
Хиляди поклонници посетиха Рилския манастир за Успение на Свети Иван Рилски