НОВИНИ

Турция блокира Twitter и WhatsApp

Тази сутрин в съседна Турция беше блокиран достъпа до Twitter и WhatsApp. Блокирането стана само няколко часа след като бяха задържани заместник-председателят на турския парламент Первин Булдан и други депутати от прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите (ПНД).

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:48, 04.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
турция блокира twitter whatsapp

Общо бяха задържани 16 турски депутати от тази партия, включително нейните съпредседатели Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг. Арести се извършват едновременно в няколко турски градове, включително Анкара, Диарбекир и Мардин в източната част на страната.

Селахатин Демирташ е арестуван, по подозрение в тероризъм, в дома си в Диарбекир, а Фиген Юксекдаг - в Анкара. През декември 2015 г. прокуратурата в Анкара започна разследване срещу Демирташ по подозрение в "престъпления срещу конституционния ред." Причината за разследването са изявленията на депутата за независимост на кюрдските райони в Турция. Подобни изявления съдът може да приеме като опит за нарушаване на конституционния ред и престъпление срещу действащия конституционен режим .

Турската прокуратура поиска да осъди Демирташ на пет години затвор за разпространение на "терористична пропаганда". В средата на април Демирташ заяви в интервю за вестник Ню Йорк Таймс, че президентът Реджеп Ердоган задушава свободата на словото в страната и по този начин дестабилизира ситуацията в страната и в Близкия изток като цяло. Депутатът разкритикува президента за това, че е прекъснал мирния процес с Кюрдската работническа партия (обявена за терористична в Турция). Преди това Ердоган ратифицира закон, позволяващ да се отнема парламентарния имунитет на депутати, след което бяха повдигнати обвинения срещу редица членове на ДНП.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хуманитарна пауза влезе в действие в Алепо
Хуманитарна пауза влезе в действие в Алепо
Мъж е тежко ранен след стрелба в Ботевград
Мъж е тежко ранен след стрелба в Ботевград