НОВИНИ

Ердоган: Започнахме военна операция в Сирия

Турция започна сухопътна военна операция в Сирия. Това съобщи премиерът на Югоизточната ни съседка, Реджеп Ердоган. Операцията се провежда в контролирания от кюрдски сили анклав Африн. Турски официални представители заявиха, че Анкара е обсъдила военната операция със Съединените щати и Русия. Марина: Москва обяви загриженост и предислоцира военните си от региона

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
15:27, 20.01.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Турските власти определят навлизането на военни в Сирия като антитерористична операция. Кюрдските милиции контролират региона от 2012 година насам. Действията на Анкара бяха приети негативно от правителството на Башар Асад, което обяви, че ако на територията на Сирия навлязат в турски военни самолети, те ще бъдат свалени.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: "Ще изчистим коридора, в който навлизаме стъпка по стъпка, като започнем от запад. Операция Африн де-факто започна. Следващата цел ще бъде районът на Манбидж. Обещанията, които ни дадоха във връзка с Манбидж, не бяха спазени, така че никой не може да възрази, ако ние направим това, което е необходимо."

Ердоган отново критикува американската подкрепа за сирийските кюрди от Партията на демократичния съюз и Силите за защита на народа. По неговите думи, Западът трябва да осъзнае, че Турция е съюзник, "с който трябва да се съобразява и да сътрудничи в региона".

Анкара смята Силите за защита на народа за групировка, свързана с незаконната в Турция Кюрдска работническа партия. Турският министър на отбраната Нуреттин Джаникли каза вчера, че турската офанзива в Африн на практика е започнала, имайки предвид турския артилерийски обстрел на района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел у нас: Германия ще продължи да работи на страната на България
Ангела Меркел у нас: Германия ще продължи да работи на страната на България
Северна и Южна Корея ще дефилират заедно при откриването на зимната олимпиада
Северна и Южна Корея ще дефилират заедно при откриването на зимната олимпиада