НОВИНИ

Турция е била главна мишена за атентати на ИД през 2016 г.

Турция е била главната цел на терористите от "Ислямска държава" през 2016 г., ако се съди по броя на жертвите на нападенията на джихадистката групировка, съобщава "Хюриет дейли нюз". 124 души са били убити, а 419 - ранени при нападения само в Истанбул и Газиантеп миналата година. Това сочат данни на ТР Дипломаси, неофициален профил в социална медия, който публикува информация в подкрепа на международните дипломатически усилия на турското правителство.

bnt avatar logo
от БТА
11:54, 03.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
турция била главна мишена атентати 2016

Тези данни приблизително съвпадат с официалната статистика, според която при атентата в Газиатеп по време на сватбено тържество на 20 август са били убити 59 души, а най-малко 47 са загиналите при тройния самоубийствен атентат и въоръженото нападение на летище "Ататюрк" в Истанбул на 29 юни. Отделно трима израелци и един иранец бяха убити при нападение на 19 март на бул. "Истиклял" в центъра на Истанбул. 11 германски туристи пък бяха убити при самоубийствен атентат, извършен от сирийски атентатор в истанбулския квартал Султанахмет на 12 януари.

Най-малко 275 души са загиналите, а хиляди ранените в големите бомбени нападения, извършени в Турция от ИД или нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК) в хода на изминалата година. Данните не включват 39-те жертви от атентата в нощния клуб "Реина" в Истанбул, извършен в първите часове на новата година, посочва изданието. Турция е част от водената от САЩ коалиция срещу ИД и участва в операция в Северна Сирия за прогонване на терористични групировки от границата. Тя помогна и за договарянето наскоро на крехкото примирие в Сирия заедно с Русия.

Преди един месец говорител на ИД призова поддръжниците на групировката да превърнат "светското, изменническо турско правителство" в своя мишена. Британският в. "Индипендънт" цитира лице, представено като бивш член на ИД на име Абу Матасим, според което ИД е обявила война на Турция и разглежда страната като "най-лош враг", "защитник на християните" и "мюсюлманска страна, чиито лидери са обърнали гръб на исляма".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атентаторът от Истанбул е бил професионален убиец, смятат експерти
Атентаторът от Истанбул е бил професионален убиец, смятат експерти
Администрацията във Ветово най-накрая заработи
Администрацията във Ветово най-накрая заработи