НОВИНИ

Уикилийкс публикува хиляди документи, за които твърди, че са на ЦРУ

Разобличителният сайт Уикилийкс публикува хиляди документи, за които казва, че са от Центъра по киберразузнаване към Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това изглежда ще даде възможност да се надникне в "кухнята" на кибершпионажа, осъществяван от ЦРУ.

bnt avatar logo
от БТА
19:28, 07.03.2017
Чете се за: 01:34 мин.
По света
уикилийкс публикува хиляди документи твърди цру

АП не може да потвърди дали публикуваните документи са автентични. Въпрос в тази насока, зададен на ЦРУ, засега остава без коментар. Уикилийкс обаче има дълга история на публикуване на топ секретни правителствени документи, сред които стотици хиляди американски дипломатически грами. Експертът Джейк Уилямс, основател на консултантската компания в областта на информационните технологии и сигурност "Рендишън инфосек", който е прегледал разпространените нови документи, каза пред АП, че те изглеждат достоверни.

Ако автентичността им се потвърди, това ще бъде още един катастрофален пробив в системата на американското разузнаване, постигнат от Уикилийкс и неговите съюзници, които неколкократно унизиха Съединените щати с масови публикации на класифицирани материали, отбелязва агенцията.

Според ТАСС това е първата част от поредица документи, които ще бъдат публикувани под названието "Нулева година". Тя се състои от 8761 документа и файла от изолирана мрежа с висока степен на защита, която се намира в Центъра по киберразузнаване на ЦРУ, в централата на агенцията в Лангли, щата Вирджиния, се пояснява в прессъобщение, качено на самия сайт Уикилийкс.

В изявлението се казва, че публикуваните документи ще покажат мащабите на секретните хакерски програми на ЦРУ, предназначени за проникване в различни устройства и продукти на европейски и американски компании, сред които айФон на Епъл, Андроид на Гугъл, Уиндоус на Майкрософт, а също и телевизорите Самсунг, които е възможно да бъдат превърнати в скрити микрофони.

Общият брой на страниците в първата публикувана от Уикилийкс част превишава по обем секретните материали за дейността на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, разпространени с помощта на нейния бивш сътрудник Едуард Сноудън.

От документите става ясно, че методите на ЦРУ позволяват да се заобиколи криптирането в такива приложения за смартфони като Телеграм и УотсАп. Технологията, използвана от американската разузнавателна агенция, позволява да се извлекат от мобилните приложения текстово и мултимедийно съдържание, преди да бъде задействано тяхното криптиране.

ЦРУ е разработвало и злонамерени програми, които позволяват следенето на хора с помощта на мобилните телефони, в това число айФон-ите или смартфоните с Андроид, посочва още Уикилийкс в акаунта си в Туитър, предаде ТАСС.

По данни на организацията отделът на ЦРУ, отговарящ за мобилните устройства, е разработвал различни методи за "проникване от разстояние и за управление на популярни смартфони". На "заразените" телефони можело да бъде подадена команда да отправят към американската разузнавателна агенция данните за местонахождението на ползвателя, а също така се отварял и достъп до разговорите и до размяната на текстови съобщения. Освен това от разстояние било възможно активирането на микрофона и на камерата на устройството.

Злонамерените програми били предназначени не само за айФон, но и за айПад. Уикилийкс отбелязва по този повод, че продуктите на Епъл не са най-масовите в света, но пък са популярни в средите на обществениците, политиците, дипломатите и бизнесмените. ЦРУ са намерили начин да проникват и в операционната система Андроид, която използват компаниите Самсунг, Ейч Ти Си и Сони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2017: Пламен Ралчев, АБВ-Движение 21, Антоанета Цонева, Да, България
Избори 2017: Пламен Ралчев, "АБВ-Движение 21", Антоанета Цонева, "Да, България"
Министърът на земеделието ще свика отново Консултативен съвет по тютюна
Министърът на земеделието ще свика отново Консултативен съвет по тютюна