НОВИНИ

Бележки от Ушуайя - краят на света

Цветелина Атанасова - репортерът на "По света и у нас", която тръгна за българската база в Антарктида заедно с 24-та антарктическа експедиция, пише за първите дни на българските полярници на "долната земя". Все още далеч от Белия континент, но и доста по-близо до базата (гледано от София;-)

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
14:00, 31.12.2015
Чете се за: 00:42 мин.
Истории
бележки ушуайя краят света

Километрите, които остават зад гърба са много... София-Рим-Буенос Айрес. Разликите в температурата е осезателна. Тръгваш на зима - стигаш на лято. Един от последните дни на 2015 година -29 декември, се оказа най-топлият ден на десетилетието в аржентинската столица. В следобедните часове термометърът достигна 37.9 градуса. Но за групата български полярници- /особено стъпващите за първи път на "долната земя"/ интересът да вървиш по улиците на невероятния Буенос Айрес е огромен. Лицата са зачервени. Улица след улица току влизаме в магазинчета със сувенири за да се разхладим. Часовата разлика е цели 5 часа назад в сравнение с България. Може би затова умората се проявява. Но ... в хотела е същота жега! Центърът на 18 милионния град е без ток. /По-късно ще разберем от вестниците, че повече от 90 хиляди домакинства са останали без електричество/ . И отново на летището....

;

Ушуая - Fin del mondo

Краят на света, или една от най-желаните туристически дестинации. За българските полярници това е начална и крайна точка за антарктическите мисии. В последния ден на 2015 г. група от деветима акостира на пристанището в Ушуая с флагмана на Испанската антарктическа програма - "Хесперидес".

Атмосферата не е много новогодишна - ще посрещнат Новата година тук, далече . За експедицията 31 декември е ден, в който трябва да се организира пазаруване на пресни зеленчуци и плодове за базата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
прогрес или регрес !!!
прогрес или регрес !!!
Посрещат вече Новата 2016-та по света!
Посрещат вече Новата 2016-та по света!