НОВИНИ

Увеличават се нарушенията по безопасност на труда в строителството в Русе

Като един от най-рисковите сектори, строителството остава приоритет за проверките на Инспекцията по труда. Въпреки затварянето на обектите и глобите, в Русе нарушенията продължават. Само при една проверка трудовите инспектори откриват поне по 7 нередности.

bnt avatar logo
от Венета Николова
12:29, 31.01.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Разрастването на строителството на жилищни сгради в Русе води и до повече нарушения в сектора. Само през миналата година са констатирани 800 нередности в строителните обекти, като повечето от тях са били по безопасни условия на труд.

Ирена Николаева, директор на Областната инспекция по труда-Русе: Най-често нарушенията, които откриваме, са необезопасени отвори, необезопасени скелета и съответно необезопасени изкопи. Много често захранващи кабели са необезопасени и са по земята и биха могли да създадат риск от поражение от електрически ток.

По време на проверките са открити етажи и цели обекти, които застрашават сигурността на работниците.

Ирена Николаева: Там, където сме установили, спираме обекта до неговото обезопасяване.

Така принудително са били прекратени строително-монтажните работи в 4 обекта. От строителната камара в Русе коментираха, че техническите ръководители на строежите ежедневно извършват инструктаж на работниците, но понякога има пропуски.

Красимир Атанасов, председател на Строителната камара в Русе: Имаме такава система, която да отчита недостатъците и да се измислят мерки за предотвратяване на злополуки. Отговорността е на всеки до най-ниското ниво. Някои хора, за съжаление, са си недобросъвестни.

За неосигуряване на безопасни условия на труд санкциите за работодателите са от 1500 до 15 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин с награда за 3D ефекти в Холивуд
Българин с награда за 3D ефекти в Холивуд
Фенове на Левски излязоха на протест пред Народното събрание
Фенове на "Левски" излязоха на протест пред Народното събрание