НОВИНИ

В Беларус протестираха срещу "закон против паразитите"

Около 2000 човека се събраха днес в Минск на протест срещу закон, налагащ данък на хората, които не са заети на пълно работно време. Президентският указ, известен сред народа като "закон против социалните паразити", изисква хората, които работят по-малко от 183 дни в годината, да плащат на държавата обезщетение на стойност 250 долара за загубени данъци.

В Беларус протестираха срещу закон против паразитите
bnt avatar logo
от БНТ
20:53, 17.02.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Законодателството влезе в сила през 2015 година и се приема зле от беларусите, много от които едва свързват двата края след повече от две години икономическа рецесия.

Участниците в неразрешения от властите протест настояха да бъде отменен указът, да спре понижаването на реалните доходи на населението и повишаването на цените на комуналните услуги.

Това е един от най-големите протести в Беларус през последните години. Демонстрации с подобна численост са рядкост в страната, управлявана от 1994 г. от президента Александър Лукашенко, определян като "последния диктатор в Европа".

"Няма да платя. Това е нелепо, връщане към феодалната система", каза безработен мъж, дошъл на протеста.

Демонстрантите носеха плакати с лозунги "Президентът е главният паразит".

Законът не се отнася за хората, които са официално регистрирани като безработни. Тези, които обаче не са регистрирани, както и работещите на свободна практика, домакините и работещите в чужбина трябва да плащат годишния данък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бесарабски българи се обучават по софтуерно инженерство в Пловдив
Бесарабски българи се обучават по софтуерно инженерство в Пловдив
ДРУГИТЕ новини: Търсачи на нови планети
ДРУГИТЕ новини: Търсачи на нови планети