НОВИНИ

Украински сепаратисти провъзгласиха нова държава, наречена Малорусия

Представители на провъзгласените от проруските сепаратисти в Източна Украйна Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), както и на редица украински региони, обявиха днес, че се създава държава с името Малорусия. „Конституционен акт“ за образуването на новата държава бе прочетен в Донецк от и.д. зам.-председател на министерския съвет на ДНР Александър Тимофеев, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
11:59, 18.07.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света
украински сепаратисти провъзгласиха нова държава наречена малорусия

Малорусия (на руски Малорусия, Малая Русь, Малая Россия) е историческа област в Източна Европа, главно на територията на днешна Украйна, чиито граници са варирали през вековете. Най-известна е като Малоруска губерния в състава на бившата Руска империя.

„Ние, представители на бивши региони от Украйна, заявяваме, че се учредява нова държава, която представлява правоприемник на Украйна. Новата държава ще се нарича Малорусия, тъй като самото название Украйна се е дискредитирало“, се казва в „конституционния акт“.

;

По-рано лидерът на ДНР Александър Захарченко прочете пред събралите се политическа декларация, мотивираща създаването на държава, наречена Малорусия. По думите му формирането на нова федерална държава цели „да спре гражданската война и да се избегнат нови жертви“.

Събралите се одобриха единодушно и двата документа, посочва ТАСС, без да уточни състава на присъствалите.

Според руската агенция наред с представители на ДНР и ЛНР създаването на нова държава е било подкрепено от представители на още 17 украински региона, както и на Киев.

„Конституционният акт“ предвижда столица на Малорусия да стане Донецк, а Киев да остане със статут на исторически и културен център, информира Донецката информационна агенция, цитирана от ТАСС. За знаме на новата държава е избран флагът на Богдан Хмелницки - Хетман на запорожките казаци, присъединили земите си към руското царство през 17-и век.

След „широка обществена дискусия“ Конституционно събрание ще подготви проект за основен закон на Малорусия, който ще бъде поставен за гласуване „на общонароден референдум“, се казва още в „конституционния акт“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив се включва в протеста срещу катастрофите
Пловдив се включва в протеста срещу катастрофите
Вижте кадри от потопа в Ситония (ВИДЕО)
Вижте кадри от потопа в Ситония (ВИДЕО)