Варненската арт формация "Феникс" става на 10 години

Единствената в страната театрална формация, която обучава в актьорското изкуство младежи със специални потребности, става на 10 години. Първият си юбилей варненските Феникси ще отпразнуват с нова постановка и документален филм.

от Ива Георгиева
06:24, 09.09.2019
Чете се за: 00:45 мин.
Още

За всеки, докоснал се до труда на младежите от Театрална формация "Феникс" е ясно, че сцената носи магическа сила.

Теодор Хамад: Харесва ми театърът, защото е аматьорски най-вече.
Пламена Янкова: Когато се събрахме, бяхме малки и за нас това беше първо предизвикателство, второ игра. Играта в последствие се превърна в начин на живот.

За последните десет години фениксите са изработили и 10 различни постановки, които са представяли в цялата страна. Имали са трудни моменти и грешки на сцената, но те само са ги мотивирали още повече.

Ивелина Димитрова: Театърът ме научи на дисциплина, на по-голяма увереност.
Пламена Янкова: Изобретателност да изляза от положението, уравновесяване на духа – да запазиш контрол над ситуацията.

Отношението към изкуството, но и към другия е най-важното, което иска да им предаде пък режисьорът на постановките им - Свилен Стоянов.

Свилен Стоянов: Те израснаха през тези 10 години и личностно и творчески и смятам, че вече летят, а на мен ми стига моралното удовлетворение, че съм успял на дам полет на едно ято, което се бори с много воля и характер.

Сега Фениксите репетират "Вражалец" на Ст. Л. Костов и са решени да дадат всичко от себе си, както винаги. Премиерата се очаква да бъде през ноември, а дотогава:

Иван Цветанов: Пожелавам си да продължаваме да работим толкова екипно, да създаваме още по-добри спектакли, да развиваме дейностите си и смело напред на всички фениксчета.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Баба оборудва дома си с камери след два обира от крадци
Баба оборудва дома си с камери след два обира от крадци
Навършват се 75 години от Деветосептемврийския преврат
Навършват се 75 години от Деветосептемврийския преврат