НОВИНИ

Вишеградската четворка отбелязва 20 години членство в НАТО

Премиерите на страните от Вишеградската четворка се събраха днес на военен полигон край Варшава, за да отбележат 20 години от приемането на Полша, Чехия и Унгария в НАТО. Словакия влезе в алианса при следващото разширяване - през 2004 година - заедно с България и още 5 източноевропейски държави.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:30, 10.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

12 март 1999 година е датата, на която НАТО прие в редиците си първите три държави от бившия съветски блок в Европа - Полша, Чехия и Унгария. По този повод премиерите им - Матеуш Моравецки, Андрей Бабиш и Виктор Орбан, наблюдаваха учение на мотострелковаци край полската столица.

Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша: Искаме да продължим да работим заедно със съюзниците ни за подобряване на нашата северноатлантическа, колективна, отбранителна система, за да навърши НАТО дори 100 години.
;

На полигона край Варшава беше поканен и словашкият премиер.

Петер Пелегрини, министър-председател на Словакия: Членството ни към Европейския съюз и НАТО нямаше и продължава да няма разумна алтернатива. Но трябва да заздравим отношенията помежду си и да търсим общ език със съседите ни.
;

Премиерът на Унгария Виктор Орбан изрази опасения, че европейската сигурност е сериозно разклатена.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: Ние всички сме защитници на нашата обща родина - Централна Европа! Благодаря на чешкия, полския и словашкия народ и на техните лидери, че изпратиха въоръжена помощ на южната граница на Унгария, когато тя беше щурмувана при мигрантското нашествие!

Президентите от Вишеградската четворка ще отбележат във вторник в Пражкия замък юбелийните годишнини от влизането на страните им в НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отбеляза 76 години от спасяването на българските евреи
България отбеляза 76 години от спасяването на българските евреи
Продължават протестите в Алжир
Продължават протестите в Алжир