НОВИНИ

Властите препоръчват евакуация на 11 млн. японци заради тайфуна Хагибис

За близо 11 милиона души в Япония местните власти обявиха евакуация или препоръчаха евакуация поради тайфуна Хагибис, съобщи NHK.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:57, 12.10.2019 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
По света
властите препоръчват евакуация млн японци заради тайфуна хагибис

Обявяването на евакуацията означава, че съществува непосредствена заплаха за живота и здравето поради повишената опасност от свлачища, ветрове и наводнения. До събота вечерта беше обявена евакуация за 1,65 милиона души. Други 9,23 милиона души получиха препоръка за евакуация.

В 12 от 47 префектури в Япония е обявено най-високото ниво на опасност поради обилни дъждове, причинени от тайфуна Хагибис.

Информацията за това беше разпространена по интернет, тя се появи под формата на съобщения на мобилни телефони, излъчвана е и по телевизията.

;

По-рано най-високото ниво на опасност поради силни дъждове, причинени от приближаването на изключително силния тайфун Хагибис, който е № 19 в Япония, беше обявен в префектурите на Токио, Гума, Сайтама, Канагава, Яманаши, Нагано, Шизуока. Сега към тях се присъединяват префектурите Мияги, Точиги, Ниигата, Ибараки и Фукушима.

Скоростта на придружаващите тайфуна ветрове надминава 160км/ч. Метеоролозите сравняват това природно бедствие с тайфуна Ида, при който през 1958 г. загинаха 1269 души.

Досега Хагибис доведе до смъртта на 1 човек, 4 са обявени за изчезнали, а 51 са ранените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Гръцката църква призна автокефалността на Украинската православна църква
Гръцката църква призна автокефалността на Украинската православна църква