НОВИНИ

Враждуващи лагери в Либия договориха примирие

Прекратяване на огъня в цяла Либия и предсрочни парламентарни и президентски избори през пролетта на следващата година. Това договориха днес двама либийски лидери, които си оспорват властта в страната. Пробивът дойде на среща край Париж под егидата на френския президент Емаюел Макрон.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:45, 25.07.2017
Чете се за: 00:23 мин.
По света
враждуващи лагери либия договориха примирие

Прекратяването на огъня не засяга единствено борбата с тероризма, се казва обща декларация на Файез Сарадж, премиер на международно признатото либийско правителство и Халифа Хафтар, командир на т. нар. Либийска национална армия в Източна Либия. Предишни опити за помирение и политически преход в Либия се проваляха заради вътрешни противоречия между многобройните въоръжени групировки, появили се след свалянето на Кадафи през 2011-та.

Има политическа легитимност в лицето на Сарадж, има и военна в лицето на Хафтар, двамата решиха да работят заедно, обобщи домакинът Макрон. Той превърна борбата с ислямизма в свой приоритет на фона на опасения, че хаосът в Либия обслужва екстремисти, които губят позиции в Сирия и Ирак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР с конкретни мерки срещу зачестилите случаи на агресия
МВР с конкретни мерки срещу зачестилите случаи на агресия
​Военнослужещи от ВВС помагаха в гасенето на пожарите в Черна гора
​Военнослужещи от ВВС помагаха в гасенето на пожарите в Черна гора